Αποχαιρετισμός στον Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο

 

Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

 

 

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε εκπρόσωπε της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, Σεβασμιώτατοι, Κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, Πατέρες, περιούσιε και πενθηφόρε λαέ των Ιωαννίνων,

 

Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  το οποίο εκπροσωπώ, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του, γιατί αναχώρησε από τον επίγειο κόσμο ο δυναμικός, θαρραλέος και αποφασιστικός Ιεράρχης. Ο  Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Θεόκλητος.

Ο μακαριστός κυρός Θεόκλητος διακρίθηκε για τη διαρκή εκκλησιαστική και σύνολη κοινωνική αγωνία του. Την εξέφρασε με λόγους, πράξεις και κείμενα βαθύτατης εκκλησιολογίας. Οι ευαισθησίες του για τους συνανθρώπους και η αγάπη για την επαρχία του, ιδιαιτέρως ευεργέτησαν και ευλόγησαν τα Γιάννενα και τους γιαννιώτες όλων των ηλικιών.

Η δυνατή εκκλησιαστική σκέψη του νοηματοδοτείτο από τη βαθιά του πίστη στον εν Τριάδι ζώντα Θεό του κόσμου και της ιστορίας. Εκφραζόταν με ατελεύτητη προβληματική για την Εκκλησία και τα θέματά της. Για την πορεία που καλείτο να χαράξει και να ακολουθήσει, στο μεταίχμιο εποχών με κοσμογονικές αλλαγές και ανακατατάξεις, απέναντι στις οποίες έπαιρνε θέση χωρίς εσωστρέφεια και φοβικά σύνδρομα.

Οι ορίζοντές του υπήρξαν αταλάντευτα ανοιχτοί στον αναγκαίο για την εποχή μας διάλογο μεταξύ των χριστιανών, των θρησκειών, των λαών και των πολιτισμών. Ιεράρχης της εν Χριστώ καταλλαγής, της εκκλησιαστικής αγάπης και της εν ειρήνη κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος, ορθοτομούσε το λόγο της αληθείας, με δημιουργική προοπτική, μακριά από φονταμενταλισμούς.

Συνδέθηκε πνευματικά με τον αείμνηστο γέροντά του, μακαριστό αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, τον από Ιωαννίνων. Τον διαδέχτηκε και τον διακόνησε με αγάπη και εντιμότητα.

Τα εκκλησιαστικά του σκιρτήματα, οι αναζητήσεις του, ξεκίνησαν στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Έζησε τα μαθητικά του χρόνια εκεί απ' όπου καταγόταν ο πατέρας του,  κοντά στον τότε επίσκοπο Ιεροσητείας Φιλόθεο Μαζοκοπάκη.

Υπήρξε απόμακρος από καταστάσεις φαίνεσθαι, δήθεν ή ενορχηστρωμένης προσωπικής προβολής. Επηρέασε η προσωπικότητα του την εκκλησιαστική πορεία των χρόνων της μεταπολίτευσης.

Για τους μελετητές θα αποτελέσει σημείο εκκλησιαστικής, αλλά και ευρύτερης ιστορικής αναφοράς, με την εκκλησιαστική πρακτική του, αλλά και τις λεπτές παρεμβάσεις του στα πολιτικά δρώμενα, μακριά όμως από σκοπιμότητες.

Διήλθε τη ζωή του μοναχικά, με προσευχητική σκέψη και διαρκή εκκλησιαστική ανησυχία. Δίδασκε, συντροφευόμενος από το τσιγάρο του, με τη βαθιά βραχνή φωνή του, με την πλούσια σκέψη και τη λακωνική έκφραση, με τη λαλούσα  σιωπή του, με το διεισδυτικό του βλέμμα, με τη διοικητική του ικανότητα, με το σεβασμό στο αυτεξούσιο και την ελευθερία του άλλου.

Η αγάπη, η αφοσίωση  και ο σεβασμός του Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κορυφώθηκε το 2007, με το λόγο που εκφώνησε από τον πατριαρχικό άμβωνα στη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα.

Τα μέλη του Τμήματος Θεολογίας, της γενέθλιάς του πόλης Θεσσαλονίκης, με το οποίο συνεργάστηκε και διατηρούσε στενούς δεσμούς, καθώς και ο πρόεδρός του Χρυσόστομος Σταμούλης, εκφράζουν τα εγκάρδια συλλυπητήριά τους επί την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου.

Από τον κόσμο των ζώντων του ουρανού, η ψυχή του δεομένη, θα στηρίζει και θα ενισχύει τα αγαπημένα του Γιάννενα.