«Λογοι και Ομιλιαι»

Μητροπολίτη Γεροντοσ Χαλκηδονοσ κυρου Μελιτωνοσ

Επιμελεια : Διακονοσ Ανδρεασ Νανακησ

 ΕκδΟσεις Πανσεληνοσ – 1991

  

            Τα κηρύγματα του Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος περιέχουν δυναμικό και επίκαιρο εκκλησιαστικό λόγο. Συνταιριάζουν την ορθόδοξη πνευματικότητα με μια δυσεύρετη αίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, χωρίς όμως να καταλήγουν σε ένα κοινωνικό χριστιανισμό ή να κάνουν ιδεολογία της παράδοση της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία είναι ζωή, είναι η πάντοτε σήμερον εν τη ατέρμονι εκτάσει της αιωνιότητος» και με κεφαλή της τον Χριστό είναι η σταθερή και αμετάβλητη αξία, η δοκιμαζόμενη και μη καταλυόμενη.

            Ο μακαριστός Ιεράρχης βίωσε τη σταθερή αξία της Εκκλησίας διακονούμενης υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου ηνάλωσε εαυτόν, και μετέφερε στα κηρύγματά του αυτή την εμπειρία, ως σωτηριολογικό μήνυμα του Γένους των Ορθοδόξων και της ανθρωπότητος ολόκληρης. Γιατί η Εκκλησία ενδυναμώνεται εις το διηνεκές από την χάρη του Αγίου Πνεύματος, το οποίο και την επισκιάζει.

            Ο δυναμικός και επίκαιρος εκκλησιαστικός λόγος του κυρού Μελίτωνος, λεπτού δέκτου και ευαίσθητου ακροατού των κοινωνικών ζητημάτων, οδήγησε στην έκδοση μερικών δημοσιευμάτων και μη κηρυγμάτων, από αυτά που κατά καιρούς είχα συλλέξει. Πριν τρεις περίπου μήνες, στις Καρυές του Αγίου Όρους, εξέφρασα στον οσιολογιώτατο Μοναχό Ιερόθεο την σκέψη για την παρούσα έκδοση, την οποία και με χαρά απεδέχθη.

            Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Αρχιγραμματεύοντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος μου έδωσε μερικές ομιλίες που δεν είχα εντοπίσει ή δεν είχαν δημοσιευθεί. Ο φιλόλογος Δημήτριος Βαμβακάς και ο υπεύθυνος γραφικών τεχνών Ε. Ντουρανίδης επιμελήθηκαν το νέο βιβλίο των εκδόσεων «Πανσέληνος», της σειράς «Αγιορείτικα Τετράδια».

            Στο πρώτο μέρος, αντί βιογραφίας, προέταξα δύο ομιλίες, στις οποίες σκιαγραφείται επιτυχώς η προσωπικότητα και η δράση του αείμνηστου Γέροντος. Η μία είναι του τότε Αρχιμανδρίτου και νύν Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, κατά την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχου, και η άλλη του Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιερολογιώτατου Διακόνου κ. Αποστόλου Δανιηλίδου. Εκφράζω ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για την πρόφρονα διάθεση όλων των ανωτέρω προσώπων. Με την συμβολή τους μπορούν οι αναγνώστες, στο δεύτερο μέρος, να έχουν μερικά χαρακτηριστικά κηρύγματα ενός μεγάλου Ιεράρχου του αιώνος μας και να διαπιστώσουν σε αυτά την προβληματική και την αγωνία της Μητρός Εκκλησίας για τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως βιώθηκε και εκφράστηκε από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδώνος κυρό Μελίτωνα.

 

Άγιον Πάσχα 1991

Ιερά Μονή Αγκαράθου

Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

 

Διάκονος Ανδρέας Νανάκης

γ Copyright Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου
Αρκαλοχώρι 70300, τηλ.2891024611,
fax.2891024612, email: imarkal1@otenet.gr