Πρώτη Ιερά Παράκληση της περιόδου του Δεκαπενταγούστου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Μιχαήλ Αρχαγγέλου της Ενορίας Αγίων Αποστόλων Πεδιάδος

Εισοδεύοντος του μηνός Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας, την Τετάρτη 1η Αυγούστου, μετέβη στην ενορία των Αγίων Αποστόλων Πεδιάδος και στον προσφάτως ανακαινισμένο Ιερό Ναό της Κυρίας Θεοτόκου και του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ προκειμένου να χοροστατήσει στην ακολουθία του Εσπερινού, επισυναπτομένης και της ακολουθίας της Ιεράς Παρακλήσεως καθώς ορίζει το τρέχον λειτουργικό τυπικό της Εκκλησίας μας.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στο τέλος της ακολουθίας δεήθηκε υπέρ αναπαύσεως των μαρτυρικώς τελειωθέντων στην Αττική και ενίσχυσεως των εμπερίστατων συνανθρώπων μας από την καταστροφή αυτή, απηύθυνε επίκαιρο λόγο πνευματικής οικοδομής και ευχαρίστησε τον εφημέριο, τους εκκλησιαστικούς σύμβουλους, τους ιεροψάλτες και τους ενορίτες των Αγίων Αποστόλων καθώς και στους κληρικούς και λαϊκούς που προσήλθαν από τις γειτονικές ενορίες και κοινότητες.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Σεβ. κ. Ανδρέα:

« Είναι πάρα πολύ μεγάλο γεγονός να είμαστε παρόντες και να είσαστε παρούσες στις παρακλήσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με τη γλώσσα ούτε με τη λογική. Διότι η παρουσία μας στις παρακλήσεις, μας συνδέει με το μυστήριο του αόρατου κόσμου, με το μυστήριο της Υπεραγίας Θεοτόκου, με το μυστήριο του Κυρίου ημων Ιησου Χριστού. Συνεπώς, αυτό το μυστήριο του Χριστού και της Παναγίας εμείς οι ανθρωποι δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε, μπορούμε όμως να το γνωρίσουμε να το αγαπήσουμε, να το προσεγγίσουμε και να το ψηλαφίσουμε. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα είναι πάρα πολύ μεγάλο το γεγονός της παρουσίας μας στις παρακλήσεις. Όχι μόνο για μας που παριστάμεθα, αλλά και για όλη την οικογένειά μας και για τα ονόματα αυτά τα οποία μνημονεύουμε.
Η παρουσία μας, η προσευχή μας στην Παναγία αποκαθιστά την ενότητα επουρανίων και επιγείων, δηλαδή τα ουράνια και τα επίγεια βρίσκονται σε μία διαρκή κινητικότητα, τα αόρατα επισκέπτονται τα ορατά, δηλαδή οι ουρανοί επισκέπτονται εμάς. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, η Παναγία μας εκ των ουρανών διαρκώς κατέρχεται εις τα καθ’ ημάς. Η δική μας παρουσία στις παρακλήσεις, η προσευχή μας, διαφυλάττει την ενότητα, την ισορροπία μεταξύ ουρανού και γής. Η ισορροπία της σχέσης αυτής αισθητών και νοητών, η κοινωνία η οποία καλείται να έχει ο ουρανός με τη γη, επιφέρει στη γη και στους ενοικούντες εν αυτή πνευματική, ψυχική, εσωτερική ισορροπία, γαλήνη και ειρήνη, όχι μόνο κοσμικά, αλλά κυρίως ειρήνη ψυχική, εν Αγίω Πνεύματι.
Το πρόβλημα των σχέσεων του πολιτισμού μας είναι πρόβλημα βαθύτατα πνευματικό, είναι και πρόβλημα οικονομικό, έχει και άλλες πολλές παραμέτρους, αλλά η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται σε αυτή την πνευματική εν Χριστώ, εν Κυρία Θεοτόκω και εν αγίοις κοινωνία μας. Διότι η διακοπή, η διατάραξη της σχέσης αυτής της κοινωνίας, φέρνει τη μελαγχολία και μετά έρχεται η κατάθλιψη, μετά έρχεται ο φόβος, οι αυτοκτονίες, οι δυσκολίες να δέχεται και να αποδέχεται ο ένας τον άλλο, να μπορούμε να αποδεχτούμε, τον άλλο ως αδελφό μας.
Βεβαίως οι προσωπικές, οι κρατικές, οι διεθνείς αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, το δημογραφικό, συνθέτουν δέσμη προβλημάτων που εκπηγάζουν από την απιστία μας. Η μικρή, η μεγάλη, η σύνολη παρουσία μας στις παρακλήσεις της Παναγίας, με τις προσευχές μας, εδώ, στις παρακλήσεις, αποκαθιστά αυτή την ενότητα. Ενώνουμε γη και ουρανό, ορατά και αόρατα, αθάνατα και φευγαλέα, κάτι το οποίο στους αιώνες των αιώνων γινόταν επί της γης. Το αντίθετο εξελίσσεται ως ένα πρόβλημα ευρύτερο των τελευταίων χρόνων. Θα έλεγα ότι η Ευρώπη ζεί καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα την  αναπτυσσόμενη απιστία. Οι συνέπειες αυτής της απιστίας, της αδιαφορίας και της πολεμικής μας προς τα ουράνια και τα αόρατα, είναι πλέον όχι απλώς αισθητές, αλλά χειροπιαστές και οδηγούν στη σύνολη απώλεια αλλά και στη καταστροφή και αυτής ταύτης της γης.
Με αυτές τις σκέψεις εκζητώ την Χάρη της Παναγίας προς όλους, εσάς, τα παιδιά σας τους γονείς σας, τις οικογένειές σας. Ευχαριστούμε τον πατέρα Τιμόθεο ο οποίος μας έκανε απόψε την Παράκληση, ευχαριστούμε τον πατέρα Κίμωνα, τον καλό σας εφημέριο με τους εκκλησιαστικούς συμβούλους που διαρκώς εργάζονται εδώ στην ενορία και κρατούν καθαρές, ζωντανές και ανοικτές τις εκκλησίες, τον πατέρα Ιωάννη ο οποίος έψαλε, τους αγίους Ιεροψάλτες και τον Ιωακείμ ο οποίος επίσης μας βοήθησε και εκείνος, αλλά και όλους εσάς και τον καθένα προσωπικά. Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους. Καλή Παναγιά!»