Αρχιερατικός Εσπερινός και Παράκληση στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μύρωνα στο Καστρί Επαρχίας Βιάννου

Την Τρίτη 7 Αυγούστου, παραμονή της εορτής του εν Αγίοις Πατρός ημών Μύρωνος Επισκόπου Κρήτης του Θαυματουργού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας χοροστάτησε του Αρχιερατικού Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Καστρί της Επαρχίας Βιάννου.
Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. κ. Ανδρέας ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα για τη βιωτή Αγίου Μύρωνος ευχόμενος παράλληλα χρόνια πολλά και καλό Δεκαπενταύγουστο.
Στην ακολουθία έδωσε το παρών ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Ο Σεβ. στην ομιλία του:
Η ελεημοσύνη του Αγίου Μύρωνος είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας που πολλοί συνάνθρωποι στερούνται «τον άρτον τον επιούσιον». Ελεημοσύνη βέβαια δεν είναι μόνο η υλική προσφορά. Ελεούμε, βοηθούμε, είμαστε φιλάνθρωποι στους αδελφούς μας και με τον καλό μας λόγο, με το χαμόγελό μας, με την υπομονή μας να ακούσουμε τον άλλον, που είναι η εικόνα και η υπόσταση του Κυρίου μας.
Όλα όμως αυτά δεν συνθέτουν μια αρετολογία, αλλά είναι οι καρποί της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Η νηστεία, η προσευχή, η παράκληση, η εξομολόγηση, η θεία κοινωνία, συνθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις του πνευματικού μας αγώνα, για να μας επισκεφθεί η χάρις του Αγίου Πνεύματος. Κατά το προηγούμενο και το παράδειγμα του μεγάλου Αγίου της Κρήτης, του Επισκόπου Μύρωνος, του ελεήμονος και φιλανθρώπου ασκητή. Η προσκύνηση στο σπήλαιο όπου ασκήτευσε ο Άγιος Μύρων μας βοηθάει να ψηλαφίσουμε τους πνευματικούς του αγώνες.
Κοιτάξτε, πνευματικά κενά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο προβλήματα πνευματικά και αγώνες πνευματικοί. Τα ορατά ευρίσκονται σε αδιάκοπη επικοινωνία με τα αόρατα, είναι όπως ένα ασανσέρ που δεν σταματάει ποτέ. Που ανεβοκατεβαίνει διαρκώς.
Ο Άγιος Μύρων, με τους εν Χριστώ αγώνες του, είχε καταστήσει την καρδιά του, το σώμα του, το νου του, το περιβάλλον του, το σπίτι του, το σπήλαιό του, πεδίο με Χριστοφορίας, Θεοφορίας, πνευματοφορίας εν Πνέυματι Αγίω.
Εδώ υποχρεούμαστε να είμαστε ξεκάθαροι. Είπαμε πνευματικά κενά δεν υπάρχουν επί της γης. Υπάρχουν όμως πνευματικοί αγώνες.
Στον κάθε χώρο εάν δεν εγκαταβιώνει η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όπως συνέβαινε με τον Άγιο Μύρωνα, εγκαταβιώνουν άλλα πνεύματα, πονηρά, δαιμονικά, τα οποία καταλαμβάνουν το κενό της χάριτος και του ελέους του Χριστού, για να μας οδηγήσουν στο επίγειο και αιώνιο σκοτάδι, μακριά από το φως του Χριστού.