Επίσκεψη της A.Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχoυ Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου στην Κρήτη

Όλα τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αυτής τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, εκπροσώποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υποδέχθηκαν με τη μέριμνα του κυριάρχου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, το πρωί της Τρίτης 2 Οκτωβρίου, στο αεροδρόμιο Χανίων την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Κρήτη συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Αγκύρας κ. Ιερεμία, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, το Μ. Εκκλησιάρχη κ. Βενιαμίν και το Μ. Αρχιδιάκονο κ. Θεόδωρο, το διήμερο 2-3 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στη γενέτειρα του Αγίου στο Συρικάρι Κισάμου.
Το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριος Κύριος Βαρθολομαίος προέστη στα Θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, που αναγέρθηκε με μέριμνα του Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και αποτελεί τον πρώτο ναό της Κρήτης αφιερωμένο στον Όσιο Νικηφόρο με την παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, του Αρχιεπσκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, του Περιφερειάρχου Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και πλήθους πιστών από όλες τις μητροπόλεις της Κρήτης.
Αργότερα ακολούθησαν ο αγιασμός και τα εγκαίνια της Μονάδος Αυξημένης Φροντίδος του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου στην Κίσαμο από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο, με τη παρουσία και του Εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το πρωί, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμβάρι Χανίων, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου όπου παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, όλα τα μέλη των Ιεραρχών της Κρήτης και πλήθος πιστών. Της Πατριαρχικής χοροστασίας ακολούθησαν τα εγκαίνια του νέου Κειμηλιαρχείου της Μονής, σε πλήρως ανακαινισμένους χώρους της Μονής.
Το εσπέρας της 3ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στο Κολυμπάρι Χανίων, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου, του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ.κ Χρυσοστόμου, Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, Κρήτης κ.κ.Ειρηναίου, των Ιεραρχών της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, του Δημάρχου Χανιών κ. Αναστασίου Βάμβουκα, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και σωμάτων Ασφαλείας, πλήθους κόσμου και βεβαίως του κυριάρχου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος με τρόπο υποδειγματικό οργάνωσε τις παραπάνω εκδηλώσεις τιμώντας τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, την Εκκλησία της Κρήτης και όλους τους προσκεκλημένους.