Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Πολιούχου του Ηρακλείου Αγίου Μηνά

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος ο Αγιος Μηνάς, ο πολιούχος του Ηρακλείου καθώς και τα σαράντα χρόνια  από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου. Χιλιάδες πιστοί συνέρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου.
Της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, των Σεβ.  Μητροπολίτων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης, του Σεβ. Μητροπολίτου  Λάμπης και Σφακιών κ. Ειρηναίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου,  του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του Αρχιεπισκόπου Καττάρων κ. Μακαρίου. Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος  ο οποίος μίλησε για τη βιωτή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου (1912-1978).
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία το παρών έδωσαν  οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου, Ηγούμενοι, Μοναχοί και Μοναχές μοναστηριών της Κρήτης και πλήθος κόσμου.
Με την λιτάνευση του ιερού λειψάνου και την περιφορά της εικόνας του Προστάτη του Μεγάλου Κάστρου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ολοκληρώθηκαν στο Ηράκλειο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Μηνά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Βίος του Αγίου:

 

Ο Άγιος Μηνάς προστάτης του Ηρακλείου Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες, αλλά έγινε χριστιανός από την εφηβική του ηλικία. Οταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να κάνει καριέρα στον Ρωμαϊκό στρατό και υπηρέτησε σαν αξιωματικός στο Ρωμαϊκό ιππικό στην Μικρά Ασία.

Το 303 μ.Χ. ξεκίνησε διωγμός των Χριστιανών από τον Διοκλητιανό και τον Μαξιμιανό, που κράτησε μέχρι το 311 μ.Χ. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες διατάχθηκαν να συλλαμβάνουν και να βασανίζουν τους χριστιανούς προκειμένου να τους κάνουν να απαρνηθούν την πίστη τους. Ο Άγιος Μηνάς, πιστός στην πίστη του, παραιτήθηκε από τον Ρωμαϊκό στρατό και ασκήτεψε στα βουνά.

Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, θείο όραμα του αποκάλυψε ότι είχε φτάσει η ώρα να μαρτυρήσει. Εγκατέλειψε την προστασία του βουνού και κατέβηκε στην πόλη, όπου μπροστά στους ειδωλολάτρες δήλωσε ότι είναι Χριστιανός. Συνελήφθη, οδηγήθηκε στη φυλακή και βασανίστηκε φρικτά.  Τον μαστίγωσαν, τον έγδαραν και τον έσυραν γυμνό σε δρόμο με κοφτερές πέτρες.  Παρά το φρικτό μαρτύριο του, ο άγιος δεν δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του και στο τέλος αποκεφαλίστηκε.