Συνάντηση Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Παιδείας στην Αθήνα

Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για την υλοποίηση της Συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2019 η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Υπουργείο Παιδείας.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ηλίας Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής. Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, o Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος,  ο Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Θεόδωρος και ο  Άρχοντας Πρωτέκδικος κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Υπουργείο Παιδείας την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία συμμετέχει και αντιπροσωπεία από την Εκκλησία της Κρήτης, για να μπορέσουμε να αναλύσουμε το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος και να απαντήσουμε σε όποια διευκρινιστικά ερωτήματα τεθούν. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, όχι μόνο από την Εκκλησία αλλά από όλη την κοινωνία, το πλαίσιο της Συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδας. Ειδικά για το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου, για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Σήμερα αρχίσαμε να συζητάμε και τις ιδιαιτερότητες και τα διακριτά προβλήματα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κρήτης, για να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να λυθούν, πάντοτε στο πλαίσιο ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. Σίγουρα θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος και είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε».

Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Καταρχάς ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό, τον συμπολίτη μας, για την φιλοξενία του, για την αγάπη του και τον σεβασμό του προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προς ημάς. Είναι, προσωπικά, η τρίτη φορά που συναντώμαι με τον κύριο Υπουργό Παιδείας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μας εστάλη χτες ένα περιγραφικό κείμενο το οποίο κατ’ αρχήν δεν είμαστε εις θέσιν να το ελέγξουμε, δεν είμαστε ειδήμονες. Θέλει επεξεργασία και από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό και αποφασίσαμε να συνεχιστεί εν προκειμένω, ο διάλογος. Μιλήσαμε επίσης και για τις αποσπάσεις κληρικών του Οικουμενικού Θρόνου στο εξωτερικό, στην Ευρώπη κυρίως, στην Νότιο Αμερική και στην Άπω Ανατολή, και εισπράξαμε μία θετική αύρα από μέρους του κ. Υπουργού και τον ευχαριστώ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό».

 

 

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων