Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο κατάστημα της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο Αρκαλοχώρι, δωρεά του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και εν συνεχεία ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον ιατρό κ. Αντώνιο Χρονάκη και τον π. Ελευθέριο Σκουλά για το έργο που επιτελούν. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, η πρ. Βουλευτής Ηρακλείου κα. Μαρία Σκραφνάκη, ο κ. Ζήνων Κόζανας, Επικεφαλής Δικτύου Καταστημάτων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας , η κα. Νέλλη Σπυριδάκη, Δ/ντρια Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Αρκαλοχωρίου και όλο το προσωπικό της, η κα. Μαρία Μπαθιανάκη Δ/ντρια Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου, ο κ. Αντώνης Χρονάκης Ιατρός, ο κ. Παντελής Αποδουλιανάκης Εφοριακός, η κα. Νίκη Μουράτη-Σολάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου, ο κ. Στέφανος Ψυλλάκης Δ/ντης 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου, ο κ. Γεώργιος Αλεβιζάκης Πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου, ο κ. Άρης Λαμπράκης Πρόεδρος Φίλων Κέντρου Υγείας και πλήθος κόσμου.
Ακολουθεί ο λόγος του ιατρού Αντωνίου Χρονάκη:
Αρκαλοχώρι 20/2/2019:
Σεβασμιώτατε, κύριε Δήμαρχε, κύριε διευθυντή του δικτύου της παγκρήτιας συνεταιριστικής τράπεζας, κυρία Νέλλη Σπυριδάκη διευθύντρια του τοπικού καταστήματος Αρκαλοχωρίου, αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Σήμερα θα έλεγα ότι είμαι πολύ ευτυχισμένος και χαρούμενος. πριν 3 χρόνια σαν κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου και του δήμου μας είχαμε βάλει ένα στόχο, είχαμε ένα όραμα, θέλαμε να βρούμε τους πόρους, την χρηματική κάλυψη για να αγοράσουμε και να προσφέρουμε στην κοινωνία της πόλης μας ένα αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.
Σήμερα αυτό γίνεται πραγματικότητα.
Το κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο στοχεύει και εύχεται με ιδεαλισμό ευαισθησία και φιλόξενη διάθεση να έχει όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής ευθύνης του και να καθιερωθεί σαν ένας κεντρικός πυλώνας, θεσμός κοινωνικής προσφοράς αλληλεγγύης και παράδειγμα εθελοντισμού. Διότι από την απλότητα μιας προσφοράς συνειδητοποιείτε η αξία της ανθρώπινης ευτυχίας.
Η στελέχωση και υποστήριξη του κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές και προσπαθούμε με ανθρωπιά και κοινωνική ευαισθησία να διασώσουμε την αξιοπρέπεια και να διδάξουμε ήθος και αλληλεγγύη, για να σταθούμε όρθιοι στους σκυφτούς αυτούς καιρούς.
Το κοινωνικό ιατρείο φαρμακείο αν πριν 6 χρόνια, το καλοκαίρι του 2013 η λειτουργία του ήταν μία πράξη Αντίστασης και διαμαρτυρίας της κοινωνίας προς τις πολιτικές της απαξίωσης και του εξευτελισμού ειδικά για τις μεσαίες ή κατώτερες κοινωνικές ομάδες που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, τώρα πια είναι πρόταση συλλογικού βίου που υπηρετεί τον άνθρωπο. Γιατί πιστεύουμε ότι η υγεία και η εργασία είναι κοινωνικά δικαιώματα και πρέπει να αγωνιζόμαστε και να στηρίζουμε αυτούς που τα στερούνται.
Εμείς λειτουργούμε δύο φορές την εβδομάδα με τακτικό παθολογικό χειρουργικό ιατρείο και οι επισκέψεις υπερβαίνουν τις 2.000 ετησίως. Η φαρμακευτική κάλυψη είναι πλήρης, πάνω από 12.000 φαρμακευτικά παρασκευάσματα και αναλώσιμα. Το δε ένδυμα αγάπης υπερβαίνει κάθε ανθρώπινη φαντασία.
Μέσα σε αυτό το Πλαίσιο ανθρωπιστικής συνείδησης, κοινωνικής κουλτούρας, με στόχο και επίκεντρο το συνάνθρωπό μας δορίζομαι και προσφέρουμε τη συσκευή αυτή για να συμπληρωθεί κάτι που έλειπε. Για να υποστηρίξει τις άλλες δομές κοινωνικής φροντίδας του δήμου μας και του πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είναι το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου.
Όλες ευνομούμενες και προηγμένες κοινωνίες πρέπει να θεωρούν χρέος τους την προστασία και τη φροντίδα του υπέρτατου αγαθού της υγείας που καθένας από μας εύχεται να έχει και δεν πρέπει η τοποθέτηση ενός απινιδωτή να αποτελεί είδηση, αλλά να είναι μία πράξη ρουτίνας και καθημερινότητας, όπως συμβαίνει στις χώρες που σέβονται τον εαυτό τους και τους πολίτες τους.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μία φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό εάν διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα το οποίο χρήζει απινίδωσης τότε προχωράει στο ηλεκτρικό ερέθισμα για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητα του.
Σήμερα οι απινιδωτές που χρησιμοποιούνται δεν περιορίζονται μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, αλλά τοποθετούνται πλέον σε διάφορους δημόσιους χώρους ακόμα και σε κατοικίες.
Οι περισσότεροι αυτόματοι απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε πολίτη ηλικίας άνω των 12 ετών που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δηλαδή χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και της τεχνικής αναπνοής.
Παρά την πρόοδο και την εξέλιξη στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα, η καρδιακή ανακοπή παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή ελάχιστη προειδοποίηση από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μία διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή. Και χρειάζεται να ενεργήσουμε άμεσα με ηλεκτρική απινίδωση ώστε να αποκατασταθεί ο καρδιακός ρυθμός.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ανεξάρτητα το φύλο και ηλικία και χωρίς προειδοποίηση. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με γνωστά καρδιολογικά νοσήματα. Είναι βασικό η απινίδωση να χορηγείται άμεσα μετά την καρδιακή ανακοπή. Εάν η καρδιά δεν αναταχθεί σε φυσιολογικό ρυθμό εντός πέντε λεπτών η κοιλιακή μαρμαρυγή θα αποβεί μοιραία. Εάν απινιδωθεί εντός του πρώτου λεπτού από την καρδιακή ανακοπή οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς είναι περίπου 90%, για κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση η επιβίωση μειώνεται κατά 7 έως 10%. Εάν καθυστερήσει πάνω από 10 λεπτά οι πιθανότητες επιβίωσης στους ενήλικες είναι κάτω του 5%.
Κομβικό σημείο στην αλυσίδα επιβίωσης του ασθενούς που υπέστη καρδιακή προσβολή μέχρι ο απινιδωτής να γίνει διαθέσιμος είναι η άμεση εφαρμογή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης μιας τεχνικής εφαρμογής τεχνικών αερισμός και υποστήριξης της κυκλοφορίας που έχει στόχο την παροχή έστω και μικρού βαθμού οξυγόνωσης και αιμάτωσης των ζωτικών οργάνων του σώματος προσωρινά, έως την τελική αποκατάσταση της αναπνοής και της κυκλοφορίας.
Ο απινιδωτής που εγκαινιάζουμε σήμερα δίνει φωνητικές εντολές για να βοηθήσει τον καθένα από μας στην επιτυχή χρήση της συσκευής. Εάν κάποιος δεν χρειάζεται απινίδωση η συσκευή δεν θα χορηγήσει ηλεκτρικό ερεθισμό. Δεν είναι δυνατόν να βλάψετε κάποιον με ένα αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Οι απινιδωτές χρησιμοποιούνται μόνο και αποκλειστικά μόνο για να σώσουν ζωές.Για τυχόν αστοχία ή λάθος ο αυτόματος απινιδωτής έχει ειδικές δικλείδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση κλειδώνει τη λειτουργία του.
Επιλέγουμε το χώρο αυτό και ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά διοίκηση της παγκρήτιας Τράπεζας γιατί οι εξωτερικοί απινιδωτές πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να είναι ασφαλής, να είναι εύκολα προσβάσιμη με σαφή σήμανση και ιδανικά κοντά σε τηλέφωνο.
Εμείς σαν κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο θα έχουμε την φροντίδα και την επιμέλεια της συσκευής και θα παρέχουμε την εγγύηση της άμεσης χρησιμοποίησης της με πλήρη ασφάλεια και ανταπόκριση.
Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν συστηματική επένδυση και προσφορά κατά την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του συμπολίτη μας και αναβάθμιση και χρησιμότητα του ΕΣΥ.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας στον σύγχρονο άνθρωπο. Η εβδομαδιαία καταγραφή θνητότητας και θνησιμότητας στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι κάθε χρόνο 500.000 άτομα πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας όμως είναι πάντα επίκαιρος και αναντικατάστατος και οποιαδήποτε συσκευή θα ήταν περιττή και ανώφελη χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, κάποιος πρέπει να την χρησιμοποιήσει, να την τοποθετήσει και να παρέμβει στην κρίσιμη στιγμή.
Θα γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια με χρονικό ορίζοντα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Έχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με την διεύθυνση του ΕΚΑΒ και με το τμήμα εκπαίδευσης. Θα οργανώσουμε τρεις ομάδες από 12 έως 15 άτομα τα οποία θα πιστοποιηθούν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή. Τα άτομα θα επιλεγούν σε μία ακτίνα 200 μέτρων από το σημείο τοποθέτησης του απινιδωτή.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα για την υλική ή ηθική βοήθεια του και την πνευματική καθοδήγηση, τον Δήμαρχο για την υπομονή του και την συμπαράστασή του στα προβλήματά μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την διοίκηση της παγκρήτιας συνεταιριστικής τράπεζας.
Βέβαια δεν μπορώ να ξεχάσω τους συνεργάτες μου τον πατέρα Ελευθέριο Σκουλά τον κύριο Γιώργο Παπαδόπουλο την Πρεσβυτέρα Ιωάννα Σκουλά την κυρία Μαρίνα Πετράκη την κυρία Στέλλα καλομοίρη, που με ανιδιοτέλεια και κατάθεση ψυχής συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Άρη Λαμπράκη τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας και στέλεχος της παγκρήτιας Τράπεζας που ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του κοινωνικού ιατρείου και της διοίκησης της Τράπεζας, την διοίκηση του κέντρου υγείας Αρκαλοχωρίου την κυρία Μπαθιανάκη για την υποστήριξη του κέντρου σε αναλώσιμο υλικό προς το κοινωνικό ιατρείο.
Τελευταία μου ευχή είναι η συσκευή αυτή να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί σε κανένα συνάνθρωπό μας.
Πρέπει όμως να μας θυμίζει, να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας, να αγαπάμε και να προσέχουμε την υγεία μας, να προσέχουμε τη διατροφή μας, να κάνουμε άσκηση να ελέγχουμε τα άγχη μας και τα πάθη μας και να ακούμε τις συμβουλές και τις υποδείξεις των ειδικών.
Πρέπει να αγαπάμε ότι έχουμε για να έχουμε ότι αγαπάμε.
Σας ευχαριστώ πολύ
Αντώνιος Χρονάκης.