Πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολιτιστικού μας Πολυκέντρου στο Αρκαλοχώρι, σε ατμόσφαιρα ευθύνης, η εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης, με τίτλο «Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 και η σύγχρονη πρόκληση του δημογραφικού μας προβλήματος», την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας.
Η εκδήλωση αποτελούνταν από τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος έγινε η έναρξη, από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Κορνήλιο Αθανασάκη, ο οποίος είχε την ευθύνη του συντονισμού. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χαιρέτησε και επευλόγησε την εκδήλωση. Εξέφρασε τη χαρά του, αναφερόμενος στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη μακραίωνη πορεία του προ και μετά την Άλωση και ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ανδρέα για την ευγενική πρόσκληση που του έγινε.
Στο δεύτερο μέρος ακολούθησαν οι εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ανδρέα.
Πρώτος ομίλησε ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νικόλαος Παπαδάκης αναπτύσσοντας το θέμα «Η ιστορική μνήμη μιας τραγωδίας και οι προκλήσεις για την Ελλάδα του Σήμερα».
Στη συνέχεια, η κα Μαρία Δρακάκη, Δρ. του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξε το θέμα «Η Άλωση της Πόλης: Σημειώσεις για τις ιστορικές διαστάσεις και τις σύγχρονες απειλές για τον Ελληνισμό».
Τέλος τον λόγο έλαβε ο Εισαγγελικός Λειτουργός, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Μ.Δ.Ε. Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Α.Π.Θ., Υπ. ΔΝ Νομικής Α.Π.Θ. κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, ο οποίος ανέπτυξε με γλαφυρότητα το θέμα του με τίτλο «Ιστορικές και νομικές παράμετροι εξέλιξης του Ελληνικού Έθνους μετά την Άλωση: οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι και η προοπτική της μετάβασης από το Βυζάντιο στο κράτος-Έθνος»
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας έλαβε το λόγο, συνεχάρη τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο για την εκλογή του στο θρόνο της πέμπτης ηπείρου και του απηύθυνε εγκάρδιες ευχές. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την οργάνωση της εκδήλωσης και για τις εξαιρετικές εισηγήσεις των ομιλητών που προηγήθηκαν. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής από το 1453 έως το 1922, κάνοντας σύντομη ανάλυση στην εποχή από την Άλωση, από την γενοκτονία και εθνοκτονία του Πόντου και από την καταστροφή της Σμύρνης, ενώ αναφέρθηκε και παράλληλα στην συνύπαρξη των Μιλετιών μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ιδιαιτέρως κατά τον 19ο αιώνα.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της Εκδήλωσης. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, όπου οι παρευρισκόμενοι έθεσαν τα ερωτήματά τους στου εισηγητές. Η Εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια σχετικά με την Άλωση, από τη χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, παράρτημα Καστελλίου με υπεύθυνη την κ. Αργυρώ Ρέππα.
Στην εκδήλωση παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν: Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, οι Δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης και Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Αλεξάκης, ο Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νικηφόρος Ψυλλάκης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι κ. Μανώλης Φραγκάκης και Γεώργιος Κασάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου κ. Αντώνης Χρηστάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου κ. Νίκη Σολάκη Μουράτη, ο Επιπυραγός Πυροσβεστικού Σώματος Εμμανουήλ Κουκάκης και ο Λοχαγός κ. Χαλκιαδάκης Ιωσήφ, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς μας Πρωτοπρ. κ. Πέτρος Ψυλλάκης, το σύνολο των Ιερέων και των Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και πλήθος κόσμου που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.