Προσφώνηση Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Καστέλλι

Είναι πολύτιμη η επίσκεψή Σας, Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, όπως είναι πολυτιμότατες οι επισκέψεις σας στην Ελληνική Επικράτεια, γιατί έρχεστε σε άμεση σχέση, συνομιλία και κοινωνία με τον Έλληνα πολίτη. Αφουγκράζεστε την κοινή γνώμη και την προσλαμβάνετε, με συνέπεια να ενισχύετε την εθνική ενότητα, συναίνεση, συνοχή και αλληλεγγύη, έργο επίπονο, επίμοχθο, αλλά ωφέλιμο και αναγκαίο, για την δημιουργική πορεία του έθνους μας.

Με τις παρεμβάσεις Σας, τις ομιλίες Σας, τις τοποθετήσεις Σας, διαμορφώνετε ευθύνη στον Έλληνα πολίτη, για τη σχέση του με το χθες, το προχθές και το σήμερα, πορεία κατά την οποία, με κέντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως πάλιν και πολλάκις Κύριε Πρόεδρε τονίζετε, πάσχιζε και πασχίζει, διαφύλαττε και διαφυλάττει σε καλοκαίρια και χειμώνες, ήθη, έθιμα, παραδόσεις και όλα όσα συνθέτουν το πολύπτυχο του Ορθόδοξου πολιτισμού.
Με τα ακαδημαϊκά Σας συγγράματα, τις συνομιλίες Σας και τους λόγους Σας, αναδεικνύετε την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας μας, ενώ θέτετε παράλληλα και το μείζον πρόβλημα της αλληλεγγύης, με την εξ αυτής απορρέουσα κοινωνική συνοχή, προκειμένου η ευρωπαϊκή μας οικογένεια να εδράζεται στα στέρεα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντίθετες επιλογές θα επιφέρουν επώδυνες καταστάσεις με συνέπειες τραγικές, όπως εκείνες που οδήγησαν την ανθρωπότητα στη σφαγή, στην περιχαράκωση και στα ολοκαυτώματα του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
Όμως, η αλληλεγγύη με την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή δεν συνθέτουν απλά ιδεολογίες ή νόμους του Εθνικού μας Κράτους ή του ευρωπαϊκού μας κοινοβουλίου. Είναι θέματα βαθύτατα πνευματικά. Είναι μείζονα γεγονότα, που εδράζονται στην αγιοπνευματική δυναμική της προσευχής και στην χριστιανική παρακαταθήκη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ειδωλοποίηση, κατά την παραβολή του άφρονος πλουσίου ή θεοποίηση του ορατού, γήινου και υλικού κόσμου, διασπά την ειρήνη της συμπαντικής μας ενότητας, με τον αόρατο, ουράνιο και πνευματικό μας κόσμο.
Η υλόφρονα συνείδηση οδηγεί, όχι μόνο στην κοινωνική αναλγησία, αλλά και στη δημογραφική συρρίκνωση, που αποτελεί σήμερα το μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι δε φυσικό επακόλουθο, το κενό να καταλαμβάνεται από μετανάστες και πρόσφυγες, που δεν παύουν όμως να είναι και αυτοί άνθρωποι, εικόνες Θεού ζώντος.
Ο χαμηλός δείκτης γεννητικότητας αποτελεί για την πατρίδα μας το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, η δε συρρίκνωσή μας, ως του έθνους που συνθέτει και εκφράζει έναν από τους μακροβιότερους πολιτισμούς της παγκόσμιας κοινότητας, τραυματίζει και σμικραίνει το πανανθρώπινο πολιτιστικό και πολυπολιτισμικό σύνολο και γίγνεσθαι.
Με τις σκέψεις αυτές, Σας καλωσορίζουμε Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, στη δεύτερη έδρα της Μητροπόλεώς μας, στο Καστέλλι των γραμμάτων, των αγώνων και της αγωνίας. Ευχόμεθα ο μεγάλος ασκητής της ερήμου, Άγιος Αντώνιος, να φωταγωγεί εν Χριστώ Ιησού τον ελληνισμό και σύνολο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, χαρίζοντας πλούσια τα αγαθά της ειρήνης, της υγείας, της αλληλεγγύης, της προκοπής και της μακροημέρευσης, εις την Υμετέρα Εξοχότητα, τον πρώτο πολίτη της Χώρας μας.