Η λαμπρή ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου

Με βυζαντινή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, η ενθρόνιση του από Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 11 Μαΐου και αποτελεί τον έβδομο κατά σειρά ποιμενάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Κύριο Κύριο Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο οποίος προσέφερε συμβολικώς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου την Πατριαρχική ράβδο στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, ευχόμενος να χρησιμοποιηθεί μόνο ως βακτηρία και επιστηριγμός του ποιμνίου της Αμερικής.
Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, καθώς και τον Προκάτοχό του Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο, ο οποίος του παραδίδει σήμερα την Εκκλησία που διηκόνησε για δύο δεκαετίες.
Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ την Ελληνική Κυβέρνηση ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και την Αμερικανική Κυβέρνηση ο Υπουργός Υγείας κ. Άλεξ Αζάρ.
Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, καθώς και ο Παναγιώτης Φασούλας. Παρέστησαν επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων, θρησκευτικών ηγετών, καθώς εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου και πλήθος απλών ανθρώπων.
Να σημειωθεί δε ότι στην τελετή ενθρονίσεως παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας.