Η Εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου Παράσχου Μιμίνου

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου εξεδήμησεν εις Κύριον ο Παράσχος Μιμίνος, κατά σάρκα αδελφός της μητρός του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ανδρέα.
Την επαύριο τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος από τον Σεβ. κ. Ανδρέα.
Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Χουδετσανάκης. Η ταφή έγινε στον τάφο της οικογένειας.

 

Επικήδειος π. Νικολάου Χουδετσανάκη

          ‘’Γίνου πιστός άχρι θανάτου και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής’’ ( Αποκ. 2,10)  Με αυτά τα λόγια ο ίδιος ο Χριστός απευθύνεται στον πρώτο Επίσκοπο Σμύρνης στον αποστολικό πατέρα Πολύκαρπο και του ζητά να είναι πιστός μέχρι την ώρα του θανάτου του και θα του δώσει ως έπαθλο την αιώνια ζωή
Ο πραγματικά πιστός στην Αγία Γραφή είναι σύμφωνα με τον Άγιο Ιάκωβο τον αδελφόθεο αυτός που φαίνεται από τα έργα του: ‘’Η πίστης, εάν μη έργα έχει νεκρά εστί καθ’ εαυτήν’’. ( Ιακ. 2,17) και ‘’δείξον μοι την πίστη σου εκ των έργων σου’’ (Ιακ. 2,18).
Τα έργα του αγαπητού αδερφού μας Παράσχου είναι τα έργα του αληθινού Χριστιανού. Ο καρδιογνώστης Θεός ξέρει τα κρύφια του κάθε ανθρώπου, είναι ο ‘’ετάζων καρδίας και νεφρούς’’  εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για αυτά που μπορούμε να δούμε ως ατελείς χριστιανοί.
Η πρώτη αρετή που ήταν φανερή στη ζωή του μακαριστού Παράσχου ήταν η σωφροσύνη και εγκράτεια (προς Γαλάτας 5,23) Έμεινε εν χηρεία πριν από 30 χρόνια, σήκωσε με αξιοπρέπεια το σταυρό του, έγινε πρότυπο σωφροσύνης, εγκράτειας και αφοσίωσης στα παιδιά του. Η αρετή της σωφροσύνης στις μέρες μας αποτελεί διδακτικό παράδειγμα στη σαρκολατρεία και την φιληδονία που κυριαρχεί παντού.
Η δεύτερη αρετή του ήταν η στοργική του αγάπη, αγάπη ανευ ορίων. Πολλές φορές ήταν ο πατέρας  και συνάμα η μητέρα μαζί. Έκανε το παν για να δώσει στην κοινωνία δυο αξιοπρεπείς ανθρώπους και τα κατάφερε. Αυτός είναι ο αγώνας ζωής του πραγματικού πατέρα.
Το τρίτο χάρισμα που είχε ήταν η εργατικότητά του. Η εργασία του από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έκανε το παν για τα παιδιά του.
Ο μακαριστός είχε μεγάλη ανδρεία. Είχε κληρονομήσει την ανδρεία των γονέων του, Νίκου και Ανθής, της αδελφής του  Ευριδίκης και η ανδρεία ήταν και είναι χάρισμα των Μικρασιατών. Μέσα στις δυσκολίες, μέσα στις αντιξοότητες της ζωής, ο ανδρείος βγαίνει νικητής, γιατί όπως γράφει ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος: ‘’Μεγάλου αθλητού εστί το δέρεσθαι και νικάν’’.
Ο στέφανος της ζωής που δείχνει και δίδει ο Κύριος στον πραγματικά πιστό, όπως μας αποκαλύπτει ο Απόστολος Παύλος, είναι πνευματική κατάσταση που δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους να την προσλάβει εξ΄ολοκλήρου και η ανθρώπινη σκέψη να κατανοήσει πλήρως. Είναι πολλά αυτά που περιμένουν όσους πραγματικά αγαπούν τον Θεό και σήμερα είχαμε τέτοια γεγονότα από την ψυχή του μακαριστού Παράσχου που πορεύεται στην αιώνια ζωή, γεγονότα που ονομάζονται σημεία στη ζωή.
Του ευχόμαστε εκεί να συναντήσει την γυναίκα του και τους αγαπημένους του συγγενείς. Ευχόμεθα ο Θεός Σεβασμιώτατε δια των αγίων σας ευχών να τον κατατάξει στην χωρία των δικαίων, να δώσει την εξ΄ύψους παρηγορία στα παιδιά του και στα εγγόνια του που τόσο αγάπησε, διότι για όλους μας αλλά περισσότερο για τα παιδιά του και τα εγγόνια του χάθηκε ένα κομμάτι του εαυτού τους, με την εκδημεία του μακαριστού Παράσχου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του!