Παρουσίαση βιβλίου «Ειρηναίου Γαλανάκη: Επανάσταση των συνειδήσεων» στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητροπόλεώς μας

Το Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Μητρόπολεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου με την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη και τις εκδόσεις Ραδάμανθυς συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 παρουσίαση βιβλίου για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο με τίτλο «Ειρηναίου Γαλανάκη: Επανάσταση των συνειδήσεων» στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ομιλητές ήταν ο κ. Χριστόφορος Αρβανίτης, Επικ. Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης, τέως Βουλευτής Χανιών. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας  και ο εκδότης κ. Χρήστος Τσαντής.  

Υπεύθυνη για το συντονισμό ήταν η κα Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ ενώ συμμετείχε και η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου (παράρτημα Καστελλίου), υπό τη Διεύθυνση της κας Αργυρώς Ρέππα.

Στην βιβλιοπαρουσίαση, μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, o Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της  Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πρωτοπρεσβύτερος κ. Πέτρος Ψυλλάκης, ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκης, ο πρώην Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου κα Νίκη Μουράτη – Σολάκη, ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου κ. Γεώργιος Αλεβιζάκης, εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι Βουλευτές Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, κ. Χάρης Μαμουλάκης και κ. Γιώργος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νικόλαος Σιριγωνάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Αλεξάκης και κ. Λάμπρος Βαμβακάς και ο Αρχηγός  της Ελληνικής Αστυνομίας  Αντιστράτηγος  κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης.

 

Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός του κ. Διγαλάκη: 

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ. Ειρηναίε, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, αγαπητοί διοργανωτές της εκδήλωσης, Κυρίες και Κύριοι

Θα ήθελα να σας δηλώσω τη λύπη μου που τα καθήκοντά μου δε μου επέτρεψαν να ανταποκριθώ με τη φυσική μου παρουσία στο ευγενικό κάλεσμά σας, στην παρουσίαση βιβλίου του μακαριστού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη. Ελπίζω όμως, ότι, έστω δια του μηνύματος αυτού θα μπορέσω να εκφράσω το σεβασμό μου στο έργο και την προσωπικότητα αυτού του πεφωτισμένου ιεράρχη.

Ο Ειρηναίος Γαλανάκης ήταν ένας ιερωμένος που τήρησε στο ακέραιο την αποστολή του. Είχε εξαιρετικό ποιμαντικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο κι ενώ είχε βαθιά φιλοσοφική σκέψη, όντας ένας λόγιος της Εκκλησίας, δεν έχασε ποτέ την λαϊκότητά του και την βαθιά ουσιαστική σύνδεση με το ποίμνιό του. Γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και επιδραστικός σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όχι μόνο με το έργο του αλλά, κυρίως, με το προσωπικό του παράδειγμα. Η ταπεινότητα και ο λιτός βίος του συνδυαζόταν με την πνευματικότητα αλλά και τη μαχητικότητα. Γιατί πράγματι, ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης ήταν μαχητικός και δραστήριος στην υπηρεσία της Πίστης αλλά και στην υπηρεσία του κοινού καλού, το οποίο προώθησε με το γνωστό σε όλους μας ανθρωπιστικό, πολιτιστικό, μορφωτικό και κοινωνικό του έργο.

Θα ήθελα όμως, με τη σημερινή αφορμή της παρουσίασης του βιβλίου του «Επανάσταση των Συνειδήσεων» να αναφερθώ ιδιαιτέρως στον συγγραφέα Ειρηναίο Γαλανάκη. Είναι ευτύχημα που ένας τόσο  ξεχωριστός άνθρωπος κατείχε και την τέχνη του λόγου. Έτσι, το πνεύμα του εξακολουθεί να φτάνει σε μας μέσα από τα ποιήματα, τα θεολογικά και φιλοσοφικά του κείμενα, τα διηγήματα, την αρθρογραφία. Είναι εξόχως συγκινητική η αφοσίωσή του στο αγαθό της Παιδείας και η έγνοια του για τους νέους ανθρώπους. Η στέρεα παιδεία είναι για εκείνον δύναμη και η ασφαλέστερη οδός για την προσωπική και κοινωνική προκοπή. «Η επανάσταση των Συνειδήσεων» απηχεί αυτές τις ιδέες και καθόλου τυχαία είναι αφιερωμένη στους νέους. Με αυτό το έργο είναι σαν να προσφέρει μια πνευματική πυξίδα μέσα στα συχνά αλληλοσυγκρουόμενα συγκεχυμένα μηνύματα της εποχής μας. Ο Ειρηναίος Δασκαλάκης ήταν ένας πρωτοπόρος οραματιστής, γι’ αυτό και ο λόγος του έχει διαχρονική αξία, καθώς με παρρησία και σοφία εμπνέει, παρηγορεί, καθοδηγεί κι αναδεικνύει τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων.

Εμπνεόμενοι από αυτόν οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να προωθήσουμε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της ουσιαστικής μόρφωσης των νέων μας. Οι υψηλές αξίες και η Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας και της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, στις εκδόσεις «Ροδάμανθυς», στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη και σε όλους όσοι στηρίζετε το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.

 

 

φωτογραφίες: κ. Ευάγγελος Σταυρακάκης