Ημιημερίδα με τίτλο: “Θρησκεία, Έθνος και Ευρωπαϊκή Ένωση” στην Ιερά Μητρόπολή μας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Πολύλεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου στο Αρκαλοχώρι, ημιημερίδα με θέμα: «Θρησκεία, Έθνος και Ευρωπαϊκή Ένωση».
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Γεώργιος Αλεξάκης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της ημιημερίδας.
Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιερόθεος Χιώτης ανέγνωσε τους χαιρετισμούς που απέστειλαν, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης εκπαίδευσης κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι Βουλευτές κ. Νίκος Ηγουμενίδης και κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, καθώς και η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κα Λένα Μπορμπουδάκη.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Κώστας Χρήστου, Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα «Εθνικές Συνειδήσεις στην Χερσόνησο του Αίμου, από τη Βυζαντινή Περίοδο στον 19 ο αιώνα».
Έπειτα ο κ. Νικόλαος Παπαδάκης, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ), Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης και Visiting Professor at the Zhengzhou university, China, ανέλυσε με σαφήνεια το θέμα «Πολυπολιτισμικότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος ο κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας ΕΛ.ΑΣ, ΔΝ Νομικής Α.Π.Θ., Επόπτης Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, ομίλησε με γλαφυρότητα και ανέπτυξε το θέμα «Η πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η Ορθοδοξία στο μεταίχμιο του θρησκευτικού πλουραλισμού και του κρατικού αναστοχασμού».
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους εξήρε για τις ανωτάτου επιπέδου και εξαιρετικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους και πρότεινε να ανανεώσουν το ραντεβού τους για μια παρόμοια εκδήλωση στο εγγύς μέλλον.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Λογιάδης, ο πρ. Βουλευτής κ. Μανόλης Στρατάκης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος Ηρακλείου, εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Μέσης Εκπαίδευσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολής μας αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος κ. Πέτρος Ψυλλάκης, ιερείς και λαϊκοί.