Κοπή Αγιοβασιλόπιτας  από την Ιερά Μητρόπολή μας, το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου στο Αρκαλοχώρι, η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας, από τις σχολές  της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του εκπροσώπου της Α.Θ.Π. Κυρίου Κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικηφόρου Κουνάλη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
Εν συνεχεία ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κορνήλιος Αθανασάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ομίλησε επικαίρως με θέμα: ‘’Ες τό Πρόσεχε σεαυτ»: παραινέσεις του Μ. Βασιλείου για τη χρήση του χρόνου’’.
Ακολούθως η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας (Τμήμα Καστελλίου), υπό την καθοδήγηση της Χοράρχου κας Αργυρώς Ρέππα, έψαλλε κάλαντα του Αγίου Δωδεκαημέρου ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβε η Σχολή Παραδοσιακών Χορών, παρουσιάζοντας διάφορους κρητικούς χορούς.
Στο τέλος ο Δήμαρχος Μινωά Πεδιάδος κ. Μανώλης Φραγκάκης απηύθηνε χαιρετισμό και ακολούθως τον λόγο πήρε Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, ο οποίος εξήρε τη σπουδαία συμβολή των Σχολών της Μητροπόλεως στο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης, ευχόμενος υγεία, αγάπη και πρόοδο για τη νέα χρονιά. Ανέγνωσε δε αποσπάσματα από κείμενο του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας  “Ο νους και η καρδία”.

«Αυτά δεν σας τα εχω πει άλλη φορά. Αυτή είναι μια δική μου παράλειψις, κι ας πούμε δική μου υπευθυνότητα. Η καρδιά του ανθρώπου είναι το κέντρον των υπέρ φύσιν, των κατά φύσιν και των παρά φύσιν κινήσεων. Τα πάντα ξεκινούν από την καρδιά. Εάν η καρδιά καθαρισθή, τότε οπτάνεται ο Θεός, βλέπουμε τον Θεό. Πώς θα Τον δούμε; Μήπως ο Θεός είναι άνθρωπόμορφος και έχει σχήμα ανθρώπινο για να Τον δούμε; Όχι. Ο Θεός είναι νοητός. Ο Θεός είναι Πνεύμα· και ως Πνεύμα απόλυτον βρίσκεται στο σύμπαν. Αλλά βρίσκεται και μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, όταν αυτή γίνη δεκτικόν δοχείον. Και για να γίνη δεκτικόν δοχείον, πρέπει να γίνη καθαρή. Όχι να την πλύνουμε με νερό, αλλά να γίνη καθαρή από λογισμούς ακαθάρτους. Αλλά για να καθαρισθή η καρδιά πρέπει να πιή κάποιο φάρμακο. Το φάρμακο είναι η προσευχή…

Γι’ αυτό ο άνθρωπος που έχει σκοπό να προσεύχεται για να συμμαζέψη αυτόν τον σκονισμένο νού του, τον αλήτη, που γυρίζει όλα τα σοκάκια, ώστε να συμμορφωθή και να γίνη νοικοκύρης, πρέπει να του προσφέρη κάτι, να τον γλυκάνη, διότι όπως είπαμε ευχαριστιέται και ηδονίζεται να τριγυρνάη εδώ κι εκεί. Πρέπει να ελκύσουμε πάλι το νου με κάτι το ηδονικό. Γι αυτό χρειάζεται να λέμε το: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

Αλλά λεγομένης της ευχής «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» συν τω χρόνω αρχίζει να δημιουργήται κάποια ευχαρίστησις, κάποια χαρά, μια ειρήνη, κάτι το πνευματικό. Έ! αυτός είναι ο Θεός! Ελκύει τον νουν αυτή η ευχαρίστησις. Προχωρώντας η προφορική ευχή, έλκοντας τον νουν προς τα έσω, δίνεται μια ελευθερία στο νού να λέη κι εκείνος την ευχή, χωρίς να ανοίγη το στόμα.»

Τελείωσε με τη μαντινάδα

«Παλεύει ο νους με τη καρδιά

στο ίδιο μετερίζι

κι έχει το δίκιο πάντα ο νους

μα η καρδιά κερδίζει»

 

Το παρών έδωσαν οι Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κ. Νίκος Ηγουμενίδης, κ. Χάρης Μαμουλάκης και κ. Γιώργος Λογιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για Ευρωπαϊκά & Διεθνή Θέματα κ. Γιώργος Αλεξάκης,  ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο Εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, οι Αντιδήμαρχοι Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Σμυρνάκης, κα Όλγα Δραμουντάνη, κ. Μιχάλης Σαμωνάκης και κ. Κώστας Αραβιάκης, η Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Αρκαλοχωρίου κα Χρυσούλα Κεγκέρογλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου κ. Νίκος Σπυριδάκης, η Εκπρόσωπος της 133 Σ.Μ. Καστελλίου κα Θεονύμφη Μακράκη, η προέδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου κα Νίκη Σολάκη – Μουράτη, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, ο πρώην Βουλευτής κ. Μανώλης Στρατάκης και ο πρώην Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Ευχαριστίες αξίζουν τέλος στον  κ. Μανώλη Χρονάκη για τον άρτιο συντονισμό της εκδήλωσης, στον ηχολήπτη κ. Αλέξανδρο Γερογιαννάκη,  και στον κ. Νίκο Μαθιουδάκη για το φωτογραφικό υλικό.