Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων.

Το πρωί της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου, Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης στο Αρκαλοχώρι και προεξήρχε της τελετής του Μεγάλου Αγιασμού, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλόθεο Πηγιάκη, τον Πρωτοπρεσβύτερο Σπυρίδων Φουκαράκη, Αναπληρωτή Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και τον Διάκονο Σταύρο Φανουράκη.

Στη τελετή παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική τοπική ηγεσία και πλήθος ευσεβών χριστιανών. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Ιφιγένεια Μπουτιέρου – Σπυριδάκη και οι Αντιδήμαρχοι κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκης και κ. Μιχαήλ Σαμωνάκης.

Στο τέλος ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, τον Σταυρό των Αγίων Ενδόξων και Πανευφήμων Αποστόλων Παύλου του Πρωτοκορυφαίου και Τίτου πρώτου Επισκόπου Κρήτης στον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκη, εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

 

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κολυμβητήριο Αρκαλοχωρίου, όπου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων, παρουσία του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκη και του πρώην Δημάρχου Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπου Γιαννόπουλου.


Η τελετή του Μ. Αγιασμού στο Θραψανό Πεδιάδος

Αργότερα ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, ο οποίος τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στην Ενορία Θραψανού, μετέβησαν στο Λιμάνι του Καστρίου Βιάννου, όπου τέλεσαν τον Αγιασμό των υδάτων.
Το παρών, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής.

 

Στη συνέχεια οι δύο Αρχιερείς μετέβησαν το λιμάνι του Τσούτσουρα, όπου τέλεσαν τον καθαγιασμό των υδάτων και μετέφεραν στους παρισταμένους τις εόρτιες ευχές. Στην τελετή παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Π . Μινώα Πεδιάδος κ. Αδάμ Δαμιανάκης και Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων.

Μετά το πέρας του Αγιασμού  οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των κατά τόπους  περιοχών, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και προσέφεραν κέρασμα σε όλοι όσους παρεβρέθηκαν.

 

 

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαθιουδάκης, Χάρης Λαμπράκης