Κοπή Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Εσπερινό των Τριών Ιεραρχών

Σε άκρως εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020,παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών, η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητρόπολής μας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα στο Αρκαλοχώρι, το αριστερό κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στους Τρεις Ιεράρχες, με σύνολη την παρουσία των Ιερέων, εκκλησιαστικών συμβούλων, ιεροψαλτών, νεωκόρων, ευπρεπιστριών των Ενοριών.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου, εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και συγχοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ανδρέα.  Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, ο οποίος ανέπτυξε εμπνευσμένη ομιλία, αναφερόμενος εκτενώς στους τρείς διδασκάλους και Πατέρες της Εκκλησίας μας και Προστάτες της Παιδείας.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Σεβ. κ. Ανδρέας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Θεοφιλ. Επίσκοπο για την εκπροσώπηση και την παρουσία του, τον Καθηγούμενο για την ομιλία του, τους εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, τους ιερείς, τους εκκλησιαστικούς συμβούλους, ιεροψάλτες, νεωκόρους και τις ευπρεπίστριες,  καθώς και τους εθελοντές που ενισχύουν πολλαπλώς το έργο των Ενοριών. Εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τους και την ανταπόκριση που επέδειξαν στο κάλεσμα της Μητρόπολης και εξήρε το μέγεθος  της συμπαράστασής  τους στην εύρυθμη λειτουργία της Μητρόπολης.

Μετά την Απόλυση, ο  Θεοφιλ. κ. Πρόδρομος, αφού προσφώνησε με θερμούς λόγους τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, μετέφερε τις Πατριαρχικές ευχές, την αγάπη, τον επιστηριγμό και την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ευχήθηκε χρόνια πολλά στο εκκλησίασμα.

Κατόπιν τελέσθηκε η ευλόγηση και η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας, ενώ ακολούθησε συνεστίαση αγάπης στο κέντρο «Πάνθεον» στο Αρκαλοχώρι, όπου η σχολή παραδοσιακών χορών της Μητροπόλεώς  μας παρουσίασε με απόλυτη επιτυχία χορευτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή παιδιών όλων των ηλικιών.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων,  παρόντες ήταν Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη κ. Νικόλαος Χρονάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδος κα Ιφηγένεια Μπουτιέρου – Σπυριδάκη, οι Αντιδήμαρχοι Μινώα Πεδιάδας κα  Όλγα Δραμουντάνη, κ. Μιχάλης Σαμωνάκης, κ. Κωνσταντίνος Αραβιάκης και κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκης, η Πρόεδρος του Τ. Δ. Αρκαλοχωρίου κα Χρυσούλα Κεγκέρογλου- Μαθιανάκη, η Πρόεδρος του Τ. Δ. Καστελλίου κα Μαρία Σκουλούδη, οι πρώην Βουλευτές κ. Μανώλης Στρατάκης και κα Μαρία Σκραφνάκη, ο Διοικητής της 133 Σ. Μ. Καστελλίου Ιπτάμενος Σμήναρχος κ. Ιωάννης Σγουράκης, ο εκπρόσωπος της Σ.Ε. Α. Π. Αντισυνταγματάρχης κ. Εμμανουήλ Μιχελάκης, ο Διευθυντής Πυροσβεστικής Ηρακλείου Πύραρχος κ. Γεώργιος Τσικαλάς, ο Διευθυντής Α.Τ. Αρκαλοχωρίου Υπαστυνόμος Α κ. Ευάγγελος Σταυρακάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου κα Νίκη  Μουράτη –Σολάκη, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Υγείας Αρκαλοχωρίου κ. Γιώργος Αλεβιζάκης καθώς και το σύνολο των Ιερέων,  των εκκλησιαστικών συμβούλων, ιεροψαλτών και νεωκόρων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Παιδείας κ. Βασιλείου Διγαλάκη:


 

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαθιουδάκης