Γερμανίας: ”Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ή θα πάμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο”

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας τόνισε πως δεν είναι δική του η απόφαση να μην κοινωνούν οι πιστοί, αλλά το απαγόρευσε το κράτος.

“Δεν είναι απόφαση του Μητροπολίτη Αυγουστίνου, διότι και εδώ θα θέλαμε να μπορούν οι πιστοί μας να κοινωνούν με την λαβίδα όπως και στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως εδώ απαγορεύεται, και πιστεύω σιγά σιγά να βρούμε μια δυνατότητα να μιλήσουμε με το κράτος μήπως βρούμε κάποια κατανόηση” τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος πρόσθεσε πως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ιερά Μητρόπολη ακολούθησε αυτό που υπαγόρευσε το γερμανικό κράτος.

“Γι’ αυτό είπα ότι αφού μας το απαγορεύουν τότε να κοινωνούν μόνο οι Ιερείς και θα δούμε πότε θα μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση με το κράτος να κοινωνούμε κανονικά όπως και στην πατρίδα. Πάνω από χίλια χρόνια κοινωνούμε με την λαβίδα. Δε νομίζω ότι αυτό είναι θέμα ενός κράτους ή ενός Προέδρου ή Πρωθυπουργού ή Καγκελαρίου. Υπάρχει η ελευθερία της θρησκείας. Λοιπόν, εδώ στην Γερμανία που ζούμε δεν θα πει ότι πρέπει να μας απαγορεύει το Α ή το Β. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ή θα πάμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο”.

Για τον τρόπο της Θείας Μετάληψης ο κ. Αυγουστίνος συμπλήρωσε: “Η Καθολική Εκκλησία όπως και η Προτεσταντική Εκκλησία είναι άλλες παραδόσεις, έχουν άλλη ιστορία, έχουν άλλα προηγούμενα κλπ. Σε εμάς δεν μπορεί ένας Μητροπολίτης ή ένας Επίσκοπος ν’ αλλάξει την Παράδοσή μας. Αυτό θα το κάνει η Εκκλησία ως Εκκλησία, όχι ένα άτομο. Δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω εγώ αυτό που τόσες εκατοντάδες χρόνια ζούμε όλοι μαζί, στην Ελλάδα και όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ρωσία, παντού στον Ορθόδοξο κόσμο”.

“Αυτό με το 1,5 μέτρο ή τα 2 μέτρα είναι ένα άλλο πρόβλημα, διότι η εκκλησία είναι ένας χώρος που ο άνθρωπος θέλει να ζήσει κάπως αλλιώτικα από τον κόσμο. Η εκκλησία είναι ένας χώρος που η αγάπη πρέπει να βασιλεύει και η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις με τον Ιερέα, όταν δεν μπορείς να χαιρετήσεις τον συνάνθρωπό σου, όταν μετά από την Θεία Λειτουργία δεν μπορείς να κάνεις παρέα με τους ανθρώπους, ν’ ανταλλάξετε γνώμες, τι είδους εκκλησία είναι αυτό το πράγμα; Αλλά βέβαια πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, όπως είπα και προηγουμένως, ούτως ώστε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές” υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

πηγή: romfaia.gr