Κύπρου Χρυσόστομος Β’ : Ηγήτορας και ηνίοχος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο απλούς και εν ταυτώ μεγαλοπρεπής Βαρθολομαίος

Εορτάστηκαν στην Ίμβρο τα 60 χρόνια από την εις διάκονο χειροτονία του Οικουμενικού Πατριάρχη συλλειτουργούντων των Αλεξανδρείας, Κιέβου , Κιτίου και Μαρωνείας

“Απευθύνομεν τον εναγώνιον λόγον ημών προς άπαντας τους αδελφούς εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία: «Στώμεν καλώς, αδελφοί, στώμεν καλώς! Άπαντες, ομοθυμαδόν, επί τω άρματι της μιάς αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, με απλανή ηγήτορα και ηνίοχον τον απλούν και εν ταυτώ μεγαλοπρεπή Βαρθολομαίον, αφήνοντες όπισθεν ημών τας ψυχοφθόρους αποσκευάς των εγωισμών, των προσωπικών απόψεων  και των εθνικών επιδιώξεων, ώστε να οδηγήση  την του Χριστού Νύμφην, Εκκλησίαν  εις νομάς σωτηρίους «έως εσχάτου της γης» (Πραξ. Α΄ 8)”. Με τους λόγους αυτούς έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ τον χαιρετισμό του για την σημερινή 60η επέτειο της εις διάκονον χειροτονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Στον χαιρετισμό, που ανέγνωσε στο τέλος του συλλείτουργου ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου και του Προκαθημένου της, Μητροπολίτης Κιτίου  Νεκτάριος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ , αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη ( το πλήρες κείμενο ακολουθεί) , μεταξύ άλλων , τόνισε ότι ο κ. Βαρθολομαίος :

*Λαμπρύνει επί τρεις δεκαετίας όχι  μόνον τον Πατριαρχικόν θρόνον, αλλά έτι μάλλον και την καθόλου Ορθοδοξίαν, την οποίαν αναδεικνύει αενάως πολύκαρπον και αγλαόκαρπον!  Το εκκλησιαστικόν αυτού έργον κατά την διαρρεύσασα τριακονταετία υπήρξεν – και συνεχίζει να είναι – πολύμορφον, πολυσήμαντον και πολυσχιδές.

*Άσβεστος  πόθος Του είναι να μπορέσει η Ορθόδοξος Εκκλησία να ανταποκριθή εις τα αγωνιώδη κελεύσματα των καιρών, να εμπνεύση την πίστιν εις την Θεία του Κυρίου Πρόνοια, και να προσδώση πνευματικήν κατάφασιν εις τα προβλήματα του ανθρώπου και ως προσώπου, και ως  μέλους της κοινωνίας.

*Προσέτι δε, υψίστη μέριμνα και φροντίς αυτού, είναι”η διαφύλαξις και προστασία της αναγκαίας και πολυποθήτου ενότητος εν τοις κόλποις της καθόλου Ορθοδοξίας, τηρουμένης ταυτοχρόνως της κανονικής τάξεως,  συνωδά τοις ιεροίς κανόσι”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προεξήρχε της Θείας Λειτουργείας στον Μητροπολιτικό Ναό Πααγίας της Ίμβρου, στον οποίο είχε χειροτονηθεί διάκονος,  στις 13  Αυγούστου 1961, από τον τότε  Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου και στην συνέχεια  Γέροντα Χαλκηδόνος, μακαριστό σήμερα Μελίτωνα Χατζή , ο οποίος ήταν ο γέροντας Του. Ο μακαριστός Μελίτων έδωσε στον Δημήτριο Αρχοντώνη  το όνομα Βαρθολομαίος προς τιμή του ευκλεούς γόνου της Ίμβρου  Βαρθολομαίου  Κουτλουμουσιανού  (1772-1851).

Σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ , ο Μητροπολίτης Κιέβου & πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας (Εκκλησία Ελλάδος) Παντελεήμων. 

Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ : «Βαρθολοµαίος ο Ίµβριος µαρτυρεί την ευθύνη την Ἐσταυρωµένην οδόν του Αειλαµπού… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Κιέβου & πάσης Ουκρανία… by ARISTEIDIS VIKETOS

Κύπρου Χρυσόστομος Β’ : Ο Βαρθολομαίος λαμπρύνει επί τρεις 10ετίες την καθόλου Ορθοδοξίαν by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Δείτε εδώ αφιέρωμα ευγνωμοσύνης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας για την επέτειο των 60 ετών από την εις Διάκονον χειροτονία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.Παραθέτουμε το κείμενο σε ελληνική μετάφραση:“Πριν από 60 χρόνια, στις 13 Αυγούστου 1961, ένας νεαρός απόφοιτος της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής στο νησί της Χάλκης, ο Δημήτριος Αρχοντώνης, χειροτονήθηκε διάκονος, αφού την προηγούμενη ημέρα είχε πάρει ένα νέο, μοναστικό, όνομα: Βαρθολομαίος.Έκτοτε, η ζωή του είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του Θεού και των ανθρώπων, στη φροντίδα για την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, στο “χτίσιμο γεφυρών” μεταξύ εθνών και θρησκειών και στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης.Πριν από δυόμισι χρόνια, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας έλαβε έναν Τόμο από τον Παναγιώτατο, ο οποίος επιβεβαίωσε την κανονική ανεξαρτησία της Εκκλησίας μας.Σήμερα, εκ μέρους του πληρώματος της τοπικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον συγχαίρουμε ειλικρινά για την επέτειο της εις Διάκονον χειροτονίας του.Είθε ο Κύριος να τον συνοδεύει στις θεοσεβείς πράξεις του και να του δίνει δύναμη να κηρύσσει τον λόγο Του”.Πηγή: https://www.facebook.com/Orthodox.in.Ukraine/posts/4258180077591434

*Στην φωτογραφία πάνω στο άκρο αριστερά δίπλα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’ ο Κιτίου Νεκτάριος

Πηγή: ageliaforos.com