Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου χειροθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο επικεφαλής της επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χειροθετήθηκε Αρχων Οφφικιάλιος της Μτ.Χ.Ε μετά τον μεγάλο Εσπερινό που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τα οφφίκια είναι εκκλησιαστικοί τιμητικοί τίτλοι, που απονέμονται σε λαϊκούς και στον ανώτερο ή τον κατώτερο κλήρο, από τον Πατριάρχη.

«Η πανδημία ανέδειξε την αλήθεια ότι η πίστη στον θεό ενισχύει τη βούληση του ανθρώπου για την προσφορά»

Σε βίντεο που ανάρτησε στα social media το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ακούγεται να λέει πως «η πανδημία ανέδειξε την αλήθεια ότι η πίστη στον θεό ενισχύει τη βούληση του ανθρώπου για την προσφορά».

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Πίστης συνέχισε τονίζοντας πως «προφανέστατα η υγεία και η νόσος δεν είναι απλώς η καλή ή η κακή λειτουργία της ψυχοσωματικής μηχανής, άνθρωπος. Δεν είναι τυχαίο ότι στη γλώσσα της θεολογίας, η αμαρτία χαρακτηρίζεται ως νόσος».

Ο Πατριάρχης σημείωσε πως εύχεται το παράδειγμα του Σωτήρη Τσιόδρα να ακολουθηθεί και από άλλους και «πρωτίστως μεταξύ των πολλών φοιτητών σας».

Η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Φορώντας ένα χιτώνα, ο Σωτήρης Τσιόδρας απευθύνθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας πως έκανε αυτό το ταξίδι «όχι ως άρχων, αλλά ως δούλος και διάκονος της αληθείας, χωρίς να προσδοκώ κάποια τιμή».

«Όπως η παγκόσμια κοινότης αναγνωρίζει, είστε σύμβολο της καθολικής ενότητας και της ομόνοιας» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως κατά τη γνώμη του «η επιστήμη ταυτίζεται εξ ορισμού με τη συνετή και συνεχή αναζήτηση της αλήθειας η οποία φρονώ πως είναι σκοπός της ζωής μας».

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα, στην αναζήτηση αυτή της αλήθειας συνοδοιπόρος είναι και «η εκκλησία μας, που πρεσβεύει την αλήθεια, το πρόσωπο του θεανθρώπου».

Η ανησυχία του Σωτήρη Τσιόδρα για την πανδημία

Ο λοιμωξιολόγος όμως αναφέρθηκε και στις ψευδείς ειδήσεις που ταλαιπωρούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία, εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για «επίμονη και ανυποχώρητη διαφωνία, η εγωιστική, η βασιζόμενη σε ψεύδη και όχι σε επιστημονικά επιχειρήματα αντιλογία δυστυχώς γίνεται συχνά παρανοϊκή, ασυμπαθής προς τον συνάνθρωπο και εν τέλει αντικοινωνική, εμποδίζοντας την προσέγγιση της αλήθειας και της ελευθερίας».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως αποτελεί μεγάλη θλίψη ένας θάνατος, «από μια ασθένεια που προλαμβάνεται, να γίνεται αναπόφευκτος λόγω μιας παρανοϊκή και μανικής στήριξης, μιας ψεύτικης ιδεοκατασκευής με σαθρά, αντιεπιστημονικά, αλλά δυστυχώς και μη πνευματικά ερείσματα».

«Μακάρι να είχαμε μια παιδική πίστη και εμπιστοσύνη στη δύσκολη αυτή εποχή» πρόσθεσε ο ίδιος ο επιστήμονας. «Δεν ήρθα εδώ παρά για να σας ευχαριστήσω για τις ευχές σας στον συνεχή αγώνα όλων μας. Εμένα πολύ με στηρίξατε και προσωπικώς, αλλά και να σας παρακαλέσω και να επικαλεσθώ τις συνεχείς ευχές σας» είπε κλείνοντας ο Σωτήρης Τσιόδρας.