Μεγάλος σεισμός στο Αρκαλοχώρι

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 9:17 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή περιοχή του Αρκαλοχωρίου προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Αρκετές είναι οι υλικές ζημιές με επίκεντρο την πόλη του Αρκαλοχωρίου και τα χωριά Χουμέρι, Αρχοντικό – Αλιτζανί, Γαλατάς, Βόνη, Θραψανό και Σαμπάς.

Με εντολή της Ελληνικής Πολιτείας τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» και κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων και επισκέφθηκε τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές μαζί με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά και τον Γενικό Γραμματέα κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος κ. Μανώλη Φραγκάκη.

Ο Σεβασμιώτατος αφού συνομίλησε με τους κατοίκους εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και δήλωσε πως η τοπική Εκκλησία θα είναι δίπλα στους σε οτιδήποτε χρειαστούν και ευχήθηκε στη γρήγορη επούλωση των πληγών από τον σεισμό.