Επετειακή εκδήλωση στο Ίλιον για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στο Ίλιον, επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Η Κρήτη και η Επανάσταση του 1821».

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ενορία του Αγίου Διονυσίου Ιλίου, από τον Δήμο Ιλίου, και από την Ένωση Κρητών Ιλίου, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και της Π.Ο.Κ.Π.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων), με κεντρικό ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. 

Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Ιλίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου, και Βιάννου κ. Ανδρέου και συνιερουργούντος με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλος Πατριαρχικό Έξαρχο Μελίτης.

Κατά την Θεία Λειτουργία, προέβη ο Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλο με την άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στην εις Διάκονον χειροτονία του Νικολάου Gongadze εκ Γεωργίας, προκειμένου να διακονήσει την νεοσυσταθείσα Πατριαρχική Εξαρχία Μελίτης (Μάλτας). Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου, και Βιάννου κ. Ανδρέας, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Κρήτες της Επανάστασης   

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Θέατρο «Άννα Συνοδινού» του Πολυδύναμου Κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Ιλίου, έλαβε χώρα η εκδήλωση-εσπερίδα με θέμα: «Η Κρήτη και η Επανάσταση του 1821».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Γιώργος Φραγκάκης, ενώ χαιρετισμό απέδωσαν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Ιλίου Αρχιμ. Συμεών Αυγουστάκης.

Στην συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι ομιλητές, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και ο Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος, Ιστορικός-Ερευνιτής, MSc Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών, υπήρξαν εμπεριστατωμένες, καθηλώνοντας το κοινό, οι ομιλητές δεν αρκέσθηκαν στην εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, αλλά στην ανάλυση των ιδεολογικών ρευμάτων της εποχής, στην στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και το υγειονομικό σύστημα που εποχής και τις ασθένειες που απασχολούσαν τους επαναστάτες.

Με το τέλος των ομιλιών, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, απέδωσε τιμητική πλακέτα στον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, για την πολύτιμη συνεισφορά του στην νεώτερη ελληνική ιστορία, ενώ στους άλλους δύο ομιλητές πρόσφερε το μετάλλιο της πόλης. 

Ιδιαίτερη χαρά, έδωσε το κρητικό συγκρότημα του Γ. Κακλή και Γ. Μακριδάκη, που ερμήνευσε κρητικά παραδοσιακά άσματα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, οι Βουλευτές κ. Γιάννης Λοβέρδος, κα. Χαρά Καφαντάρη, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, ο κ. Ανδρέας Λεωτσάκος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού τομέα Αθηνών,  ο κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιλίου, ο κ. Άρης Τζιμόγιαννης Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιλίου, ο κ. Κώστας Κάβουρας δημοτικός σύμβουλος-Πρόεδρος του συνδυασμού: «Αλληλέγγυα Πόλη-Συμμαχία για το Ίλιον», δημοτικοί σύμβουλοι,  ο κ. Μανώλης Πατεράκης Πρόεδρος της Π.Ο.Κ.Π.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων), εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων και Καθηγητές Πανεπιστημίου.

arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1
arkaloxoriou ilion 1

πηγή: romfaia.gr