Εσπερινός και τοποθέτηση θεμέλιου λίθου στην Αγία Παρασκευή πλησίον του νέου αεροδρομίου.

Την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 παραμονή της Αγίας Αθληφορου και Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής, τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στα Ρουσσοχώρια Πεδιάδος, με την συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Πανοσ. Αρχιμ. Βαρθολομαίου και του Ιερομονάχου της Μονής Θεοφίλου. Τους κληρικούς της καθ’ημας Ιεράς Μητροπόλεως εκπροσώπησε στον πανηγυρικό εσπερινό ο Πρεσβύτερος Εμμανουήλ Καλομοίρης. Ακολούθησε ο Αγιασμός με την κατάθεση του θεμελίου λίθου για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, πλησίον του νέου αεροδρομίου Καστελλίου, ο οποίος επιχωματώθηκε για τις ανάγκες του αεροδρομίου, μιάς και μετά απο πολλές προσπάθειες που έγιναν από την καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς του Ναού.
Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ.Μανόλης Φραγκάκης, ο Προεδρος της Ν.Δ Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, εκπρόσωποι φορέων, κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου από το Αρκαλοχώρι, τα Ρουσσοχώρια και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας ευχαρίστησε εγκαρδίως τους παρισταμένους και όλους όσοι συνέβαλαν στην έναρξη της ανοικοδόμησης του ναού, ιδιαιτέρως δε τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, τον Δήμαρχο κ. Μανόλη Φραγκάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο που προχωρούν στην παραχώρηση του οικόπεδου για την ανοικοδόμηση του Ναού όπως και τον εφημέριο της Ενορίας Πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Ψυλλάκη. Ευχαρίστησε επισης τον Αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Ιωάννη Αναστασάκη ο οποίος τελικά ανέλαβε την μελέτη ανοικοδόμησης του ναού.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας ανακοίνωσε επίσης, πως με τη χαρη Του Θεού τα Ιερά εγκαίνια του Ναού θα τελεστούν στις 26 Ιουλίου 2023.