Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, Των Αγίων Θεοφανείων, (Τίτ. 2, 11-14, 3, 4-7)

Η έννοια της Επιφανείας στους αρχαίους συνδεόταν πάντοτε με την εμ­φά­νιση κάποιου θεού. Σύμφωνα με την Μυθολογία, με διάφορες μορφές, κυρίως ο Δί­ας είχε εμφανισθεί ανάμεσα στους ανθρώπους και είχε συνάψει σχέσεις με γυναίκες και στην συνέχεια απέ­κτη­σε παιδιά απ᾽ αυτές, τα οποία λατρεύονταν σαν ημίθεοι. Αλ­λά, το ε­πί­θετο Επιφανής, έλαβε για πρώτη φορά ο βασιλιάς της ελληνιστικής αυτοκρα­το­ρίας των Σελευκιδών, από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου με πρωτεύουσα την Αντι­όχεια, ο Αντίοχος Δ´ ο Επιφανής (215- 164 π.Χ.), ο οποίος προώθησε ενεργά την λα­τρεία του εν ζω­ή ηγεμόνα, όπως την ίδρυσε ο πατέρας του, προβάλλοντας τον εαυτό του ως ενσάρ­κω­ση του ανώτα­του θεού, του Δία· έτσι, λοιπόν, προκύπτει και το επίθετο «Επι­φανής».

Ο Αντίοχος, όχι μόνον, επέβαλε την λατρεία του βασιλέως, αλλά ίδρυσε και πολ­λές πό­λεις με την ονομασία Επιφάνεια. Συνεπώς, στην συνείδηση των ανθρώπων η Επι­φάνεια ήταν πάντοτε ταυτισμένη με την εμφάνιση του θεού και στην προκειμένη πε­ρίπτωση του βασιλέως που λατρευόταν ως θεός.

Έχοντας υπόψη ο απόστολος Παύλος αυτή την διαδεδομένη αντίληψη προβάλλει την πραγματική Ε­πι­φά­νεια, που δεν είναι άλλη από την Εναθρώπιση του Ιησού Χριστού.

Η Γέννηση του Χρι­­στού μπορεί να πέρασε απαρατήρητη τότε, αλλά την ημέρα της Βα­πτί­σεώς Του όταν ο Ι­ω­άν­­­νης ο Πρό­δρο­μος, ο μεγαλύτερος των προφητών, δείχνει με το δάκτυλό του τον Μεσ­­σία, «ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου» (Ιωάν. 1, 29) και έρ­χε­ται η επι­βεβαιώση του Ουρανού, «ἐγένετο… καταβῆναι τὸ Πνεῦμα τὸ ῞Αγιον σωματικῷ εἴ­δει ὡσεὶ περιστερὰν ἐπ᾿ αὐτόν, καὶ φωνὴν ἐξ οὐρανοῦ γενέσθαι λέ­γουσαν· σὺ εἶ ὁ υἱός μου ὁ ἀ­γα­πητός, ἐν σοὶ εὐδόκησα», (Λουκ. 3,12- 22), γίνεται η πανη­­γυρική παρουσίαση του Θε­ού ανάμεσα στους ανθρώπους. Αλλά, ανάμεσα στις δύο Επιφάνειες, του βασιλιά- θεού και του Ιησού Χριστού, υπάρχουν τεράστιες, αγεφύρωτες διαφορές· η πρώτη επιθυμεί να κυ­ριάρχησει και να γοητεύσει τους ανθρώπου, η δεύτερη θέλει να καταδείξει και να δια­κο­νήσει· η πρώτη απαιτεί θυσίες, η δεύτερη προσφέρει δώρα!

Η Επιφάνεια του Ιησού Χριστού, δηλαδή η Εναθρώπιση, είναι η απόδειξη της ευμενείας και την χάριτος που δείχνει ο Θεός προς τους ανθρώπους. Έρχεται ο Θεός για να προι­κή­σει την ζωή των ανθρώπων με την χαρά της Απολυτρώσεως, να αποκαταστήσει την οικο­γέ­νεια του Θεού και να κάνει τους ανθρώπου κληρονόμους της Βασιλείας Του, συγκλη­ρο­νόμους Χριστού, («κληρονόμοι μὲν Θεοῦ, συγκληρονόμοι δὲ Χριστοῦ», Ρωμ. 8, 17). Ή, όπως εξηγεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Χριστός είναι το Φως που έρχεται στη ζωή μας και όσοι τον δέχονται στη ζωή τους απολαμβάνουν τα αγαθά Του, φως και θαλπωρή, αλή­θεια και γαλήνη στις καρδιές, (Ιωάν. 1, 7-13).

Ο Θεός είναι ανάμεσα μας, «ἐπεφάνη γὰρ ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ ἡ σωτήριος πᾶσιν ἀνθρώ­ποις» (Τιτ. 2,11), κι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός όλως των εποχών, αλλά τι σχέ­ση έχει αυτό με την ζωή μας; Το ερώτημα, συνεπώς που αναδεικνύεται αμείλικτο, α­γα­πητοί αδελφοί, είναι κατά πό­σον έχει σχέση με᾽μας και επηρεάζει την ζωή μας αυτό το γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως. Αν, δηλαδή, αυτός είναι ο Θεός που έρχεται ανάμε­σα μας, τότε εμείς πώς στεκόμαστε απέναντί Του;

Ο Χριστός για όσους τον πίστευσαν και τον έβαλαν στην ζωή τους, τούς χά­ρισε τον ου­ρα­νό στη γη και τον παράδεισο μέσα στην καρδιά, «ἐξέ­χεεν ἐφ᾿ ἡμᾶς πλου­σίως διὰ ᾿Ιη­σοῦ Χριστοῦ τοῦ σωτῆρος ἡμῶν, ἵνα δικαιωθέντες τῇ ἐκείνου χάριτι κλη­ρο­νό­μοι γενώμεθα κατ᾿ ἐλπίδα ζωῆς αἰωνίου» (Τιτ. 3,6-7).

Aρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, ΔρΘ

Δημοσίευση: http s://aganargiripsiri.wordpress.com/2023/01/03/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ae-6-%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-2023-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%86/