Η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Περγάμου Ιωάννη

Σήμερα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και ώρα 12.30 μ.μ., τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κ. Ιωάννη, διακεκριμένο ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου και μεγάλο θεολόγο του καιρού μας, με διεθνή αναγνώριση και απήχηση.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο οποίος εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στην Εξόδιο Ακολουθία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ανέων κ. Μακάριος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Γουινέας κ. Γεώργιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος (Πατριαρχείο Σερβίας) και ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος το πρωί τέλεσε την Θεία Λειτουργία, οι Μητροπολίτες Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και Κρήνης κ. Κύριλλος, εκπρόσωποι πολιτικών αρχών και ακαδημαϊκών φορέων και πλήθος πιστών.

Eπικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος είχε από πολλών ετών στενό πνευματικό δεσμό με τον αείμνηστο Γέροντα.

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ανέγνωσε το ψήφισμα του Τμηματος του.

Εκ μέρους του Δήμου Κοζάνης επικήδειο εκφώνησε ο Δήμαρχος κ. Λάζαρος Μαλούτας, καθώς ο αείμνηστος ιεράρχης καταγόταν από το Καταφύγιο Βελβεντού Κοζάνης. Επίσης, μίλησαν για την τεράστια προσφορά του στην θεολογία, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σταύρος Γιαγκάζογλου και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Παντελής Καλαϊτζίδης. Υπενθυμίζεται ότι η Ακαδημία του Βόλου είχε τιμήσει τον μακαριστό Περγάμου ήδη από το 2011.

Η ταφή του Γέροντος Περγάμου Ιωάννου έγινε στο Α’ Νεκροταφείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γέρων Περγάμου υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1993 και διετέλεσε Πρόεδρός της το 2002. Η Ακαδημία Αθηνών ανήρτησε μεσίστιο τη σημαία του Μεγάρου της για τρεις ημέρες από την αναγγελία της κοίμησής του.

Δημοσίευση: Φώς Φαναρίου