Εκδημία Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου κυρού Παντελεήμονος

Την Τετάρτη 07 Αυγούστου, εξεδήμησε εις Κύριον, πλήρης ημερών σε ηλικία 90 ετών, ο μακαριστός Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου κυρός Παντελεήμων (Ροδόπουλος) .

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στο καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, όπου πλήθος κληρικών και λαϊκών συνέρευσαν για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποδώσουν τον ύστατο ασπασμό στον μακαριστό Μητροπολίτη.

Την Πέμπτη το βράδυ τελέσθηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη και τη επαύριον στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας.

Την Παρασκευή 09 Αυγούστου, τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία της οποίας προέστη ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου, Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, Λαγκαδά κ. Ιωάννη , Νέας κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο , Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, Τελμησού κ. Ιώβ και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριο, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Βελγίου κ. Αθηναγόρας και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων Θεοφιλ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος μαζί με όλη την αδελφότητα της Μονής. Επίσης το παρών έδωσε ο πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Περικλής Μήτκας καθώς και ακαδημαϊκοί καθηγητές και πρόεδροι τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Κατά την εξόδιο ακολουθία ομίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, το πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παντελεήμονος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Περικλής Μήτκας και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου.

 

Σύντομο Βιογραφικό

O μακαριστός Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου, κυρός Παντελεήμων Ροδόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1929. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1952 και Πρεσβύτερος το 1954.

Υπήρξε επίλεκτο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Διετέλεσε Πρύτανης (1981-1983) και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου (1976-1977), Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής (1977-1978), ιδρυτικό μέλος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Διετέλεσε Σχολάρχης του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (1963-1966) και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Balamand, Λίβανος (1972-1979). Ήταν επίσης Πρόεδρος, από το 1982, της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών με έδρα τη Βιέννη, ενώ από το 1991 ήταν επίτιμος Πρόεδρός της. Αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sibiu, Ρουμανίας. Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση.

Ήταν Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων από το 1984 ως το 2012, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στη Μονή Βλατάδων από το 1985 ως το 1989 και αντιπρόεδρός του από το 1989 ως το 2012.

Λόγος στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη
Τυρολόης και Σερεντίου κυρού Παντελεήμονος


Θεοδώρου Ξ. Γιάγκου,
Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

 

Σήμερα, ο χαρισματικός ιεράρχης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο εμπνευσμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο ακαταπόνητος ηγουμενεύων της ιστορικής Μονής των Βλατάδων ενώνει δύο κόσμους, φαινομενικά πολύ απομακρυσμένους μεταξύ τους, στην εκκλησιαστική πραγματικότητα όμως αλληλένδετους.

Ενώπιον της στρατευομένης Εκκλησίας κείται το φθαρτό σώμα του προσφιλούς διδασκάλου μας, βασανισμένο από τα επώδυνα γερατειά, έτοιμο να παραδοθεί στη «μάνα» γη, ενώ η άφθαρτη ψυχή, λαμπρή μέσα από την πολυετή υπομονή, τη συνετή και συνεπή εκκλησιαστική διακονία, «πεποικιλμένη τη θεία δόξη», πορεύεται κατενώπιον του θρόνου του παμβασιλέως Χριστού, για να συνεχίσει εκεί, ως ιεράρχης, την αέναη δοξολογία μαζί με τα τάγματα των αγγέλων και τους χορούς των δικαίων. Αυτές οι δύο πράξεις, κατά τη μαρτυρία των Πατέρων, συνυπάρχουν στην Εξόδιο Ακολουθία.

Ο πολυσέβαστος δάσκαλός μας έφυγε από την πρόσκαιρη ζωή τη μεθέορτη ημέρα της Μεταμορφώσεως, στη μνήμη της οποίας οι ησυχαστές κτήτορες της Μονής των Βλατάδων αφιέρωσαν το καθολικό, για να προβάλουν και δι’ αυτού του τρόπου την υψηλή θεολογία του πνευματικού τους πατέρα, αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Έτσι και στην περίπτωστη του μακαριστού Αγίου Τυρολόης μαρτυρείται, κατά θείαν βουλήν, το ίδιο φαινόμενο που καταγράφεται πολλαχώς στις βυζαντινές αγιολογικές πηγές: άνθρωποι δίκαιοι να αναχωρούν από την πρόσκαιρη ζωή, την ημέρα ή την παραμονή ή τη μεθέορτη εορτής ή μνήμης αγίου, που είχε κάποιο σημαντικό ρόλο της ζωής τους.

Θυμάμαι την τελευταία θεία Λειτουργία του Αγίου Τυρολόης στο παρεκκλήσι στης Θεολογικής Σχολής, κατά την εορτή της Αγίας Τριάδος, πριν από 8 χρόνια, πριν την ασθένειά του. Στο σύντομο κήρυγμά του αποτύπωσε την κατασταλαγμένη σοφία του, παρουσιάζοντας ουσιαστικές πτυχές της Ορθόδοξης Θεολογίας μέσα από τα λειτουργικά κείμενα. Ύπτιος τώρα, ατενίζοντας τον ουρανό, κατά τη μεθέορτη περίοδο της δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως, μας διδάσκει και πάλιν, αυτή τη φορά με μυστική αλλά πειστική φωνή, επαναλαμβάνοντας τη ρήση του αποστόλου Πέτρου: «Καλόν εστίν εμέ ώδε είναι». Εξ άλλου, η θέα, πρόσωπον προς πρόσωπον, του Θεού καθώς εστί, είναι αυτή που αιχμαλωτίζει την καρδιά στη θεία επιπόθηση.

Ο χρόνος δεν επιτρέπει τη μακρηγορία. Όμως, οι λόγοι ευχαριστίας εξαιρούνται από αυτό τον περιορισμό. Σ’ αυτήν την έσχατη στιγμή, σεβαστέ μου δάσκαλε, Άγιε Τυρολόης, με πολλή ευγνωμοσύνη καταφιλώ το δεξί σου χέρι, για ό,τι προσέφερες σε μένα, καθ’ όλην την περίοδο της μαθητείας κοντά σου και της συνεργασίας μας. Τα ίδια ευγνώμονα αισθήματα εκφράζουν η σύζυγός μου και τα παιδιά μας, καθώς και οι άλλοι δύο στενοί μαθητές σου, ο π. Αθανάσιος Γκίκας και ο Γεώργιος Γκαβαρδίνας. Παρομοίως, και ο ευρύτερος κύκλος των μαθητών σου, ιδίως ο π. Νικόδημος Σκρέττας, ο π. Χρυσόστομος Νάσσης, ο Παναγιώτης Σκαλτής και ο Τρύφων Τσομπάνης.

Δι’ εμού, εκφράζονται και οι ευχαριστίες του Διευθυντή, των μελών του Διοικητικού και Επιστημονικού Συμβουλίου, καθώς και των εργαζομένων στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, για την πρωτοποριακή συμβολή του μακαριστού ιεράρχη στην άρτια λειτουργία του περίοπτου τούτου επιστημονικού κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αλλά και εκ μέρους όλων των συναδέλφων της Θεολογικής Σχολής, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαθητές του εκλιπόντος, απευθύνω, προς το τίμιο πρόσωπό του, ευγνώμονες ευχαριστίες για την έντιμη και ουσιαστική στήριξη του ακαδημαϊκού έργου της Σχολής, αφού αυτός κατέλιπε πολύτιμες και ουσιαστικές υποθήκες. Είναι αλήθεια ότι η απουσία των μεγάλων δασκάλων αφήνει πίσω ένα μελαγχολικό τοπίο, το οποίο η νέα γενιά των ακαδημαϊκών θεολόγων οφείλει να διαχειριστεί με επιτυχία για την ουσιαστική προβολή του θεολογικού λόγου στον κόσμο.

Σκόπιμα άφησα ως κατακλείδα αυτό το οποίο συχνά, με λόγια και με πολλές πράξεις, είχε ως μαρτυρία ζωής ο Άγιος Τυρολόης. Συχνά μας υπογράμμιζε, και το βλέπαμε στο παράδειγμά του, ότι η διακονία μας γίνεται από αγάπη για την Εκκλησία και όχι για ιδιοτελείς σκοπούς. Οφείλουμε να δίνουμε τα πάντα για την Εκκλησία κι αυτός είναι και ο πρώτιστος ρόλος του ακαδημαϊκού δασκάλου.

Το πρότυπό σας, άγιε Γέροντα, έγινε παραδεκτό και συχνά μνημονευόμενον και από το στόμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη Σας και ας έχουμε την ευχή Σας.

 

Ψήφισμα Πρυτανικών Αρχών για την εκδημία του Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου

Χθες, 7 Αυγούστου 2019, έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου, Παντελεήμων Ροδόπουλος.

Ο εκλιπών υπήρξε επίλεκτο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Διετέλεσε Πρύτανης (1981-1983) και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας (1976-1977), Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής (1977-1978), ως και ιδρυτικό μέλος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Υπήρξε Σχολάρχης του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (1963-1966) και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Balamand, Λίβανος (1972-1979). Ήταν επίσης Πρόεδρος, από το 1982, της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών με έδρα τη Βιέννη, ενώ από το 1991 ήταν επίτιμος Πρόεδρός της.

Αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sibiu, Ρουμανίας. Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση.

Η Εξόδιος Ακολουθία του εκλεκτού συναδέλφου και σεβαστού ιεράρχη θα ψαλεί την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στην Ι. Μονή Βλατάδων, όπου και θα γίνει ο ενταφιασμός του.

Για την απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη, οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τη θλίψη τους και εύχονται υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, θα παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία.