76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν στον Αμιρά Βιάννου εκδηλώσεις μνήμης από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, το Δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου, προς τιμή των θυμάτων του ολοκαυτώματος της Επαρχίας Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Την Κυριακή το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, δίπλα από το μνημείο των εκτελεσθέντων στη θέση «Σελί» Αμιρά Βιάννου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ανδρέα. Επειδή μετά του Αγίου Νικήτα εορτάζει και ο όσιος Φιλόθεος ο Πρεσβύτερος ακολούθησε μνημόσυνο των Αρχιερέων Ιεροσητείας Φιλοθέου Μαζοκοπάκη Β’ , Φιλοθέου Βουζουνεράκη αλλά και του Ευγενίου  Πολίτη, ο οποίος  εξεδήμησε την 15η Σεπτεμβρίου.  Στη συνέχεια τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία.

Ακολούθησε στο χώρο του μνημείου η επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. κ. Ανδρέα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τον Σεπτέμβριο του 1943 στα χωριά της Βιάννου και της δυτικής Ιεράπετρας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησεως Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου κ. Νίκος Συριγωνάκης, οι Βουλευτές Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, κ. Σωκράτης Βαρδάκης, κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και κ. Γιώργος Λογιάδης,  ο Δήμαρχος Βιάννος κ. Μηνάς Σταυρακάκης,  ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός,   εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και συγγενείς των θυμάτων.