Εγκαίνια Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στο Συρικάρι Κισάμου.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρεας, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου μετέβη στη γενέτειρα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, το Συρικάρι Κισάμου, προκειμένου να μετάσχει στα λαμπρά ιερά εγκαίνια του πρώτου περικαλλούς ναού αφιερωμένου στον νέο θαυματουργό Όσιο της Εκκλησίας μας.
Στις ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, ο οποίος χοροστάτησε την παραμονή στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό των Εγκαινίων, συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του οικείου Ποιμενάρχου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, και των Θεοφιλ. Επισκόπων Ευμενείας κ. Ειρηναίου, Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γουβερνετου και Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακωβου, Βοηθού Επισκόπου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Ιωήλ, ο οποίος με λόγο απλό, κατανοητό, αλλά συγχρόνως θεμελιωμένο αγιογραφικά μίλησε για τους Αγίους στη ζωή της Εκκλησίας μας και για τον νέο Όσιο Νικηφόρο.

Το πρωΐ του Σαββάτου ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος προέστη στην Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και εν συνεχεία στην πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Συλλειτούργησαν από την Εκκλησία της Ελλάδος οι Σεβ. Μητροπολίτες Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Αργολίδος κ. Νεκτάριος, από την Εκκλησία Κρήτης οι Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και οικείος Ποιμενάρχης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακωβος, Βοηθός Επίσκοπος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τσαγκαρόλων Χανίων.

Ο Σεβ. κ. Δημήτριος κήρυξε τον θείο λόγο μετά το Ιερό Ευαγγέλιο. Αναφέρθηκε στην πολιτεία του Οσίου και στη θεολογική σημασία των ιερών εγκαινίων του πρώτου ναού στη γενέτειρά του.

Ο Σεβ. κ. Αμφιλόχιος μίλησε για το σύγχρονο αυτό θαύμα ανεγέρσεως του προσκυνηματικού ναού της Μητροπόλεως Κισάμου σε τόπο απαράκλητο και άσημο και ευχαρίστησε όλους τους ευεργέτες και δωρητές για τη συμβολή τους. Μάλιστα απένειμε στους μεγάλους ευεργέτες την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ο Αγιασμός της νέας περικαλλούς αιθουσας εξυπηρέτησης των προσκυνητών. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος σημειωτέον έλκει την καταγωγή από τον Βουτά Σελίνου.

Παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Κομμάτων, των Αρχών και των Φορέων, ανάμεσά τους και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Δουνδουλάκη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρώην Υπουργός κ. Βασίλης Διγαλάκης και άλλοι. Επίσης προσήλθαν εκατοντάδες προσκυνητές από όλη την Κρήτη.