Εκδημία πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Επιτροπάκη

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 εξεδήμησε εις Κύριον ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Επιτροπάκης σε ηλικία 95 ετών, συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με καταγωγή από τα Καλύβια Μονοφατσίου.
Στην ιερατική του πορεία διακρίθηκε για την πίστη, το ήθος και την ταπεινότητά του και υπήρξε ακούραστος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου στα Καλύβια Μονοφατσίουυπό του αοιδήμου ιερέως ανεγερθέντος,  χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ανδρέα, παρουσία πλήθους ιερέων και κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος  αναφέρθηκε στο ατελεύτητο μυστήριο της ζωής και του θανάτου κι εξέφρασε την αγάπη του και τα συλλυπητήριά του προς τα παιδιά του εκλιπόντος, ο οποίος είχε προειπεί ότι θα αναχωρούσε του κόσμου τούτου το Σάββατο.

Σύντομο επικήδειο εκφώνησε ο γιος του μακαριστού ιερέα κ. Γιάννης Επιτροπάκης, ενώ ψηφίσματα ανεγνώστηκαν  από τον  Σύνδεσμο Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και την Ενορία Καλυβίων.

Στη συνέχεια η σορός του αειμνήστου π. Νικολάου ενταφιάσθηκε στο ενοριακό κοιμητήριο.

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο μακαριστός π. Νικόλαος Επιτροπάκης γεννήθηκε στα Καλύβια Μονοφατσίου στις 25 Οκτωβρίου 1925. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του τα Καλύβια, συνέχισε  το γυμνάσιο στη Βιάννο που το διέκοψε τα χρόνια της κατοχής. Τελικά αποφοίτησε   από το γυμνάσιο  Καστελλίου.

Υπηρέτησε  3 χρόνια (1946-1949) την στρατιωτική του θητεία  ως ασυρματιστής, τραυματίστηκε από νάρκη και σώθηκε από θαύμα, με τραύματα που έφερε στο σώμα του σε όλη τη ζωή.  Το 1951 παντρεύεται την Ευαγγελία Δασκαλογιαννάκη από το διπλανό χωριό Νεοχώρι, ορφανή καπέλα και από τους δύο γονείς.  Απέκτησε 4 παιδιά, τον Ιωάννη, τον Εμμανουήλ, τη Μαρία και τη Στυλιανή.

Ο τότε ιερέας Καλυβιών –Νεοχωρίου, μακαριστός  Σπυρίδων θείος της συζύγου του Ευαγγελίας τον γνωρίζει με τον αοίδημο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης  κυρό Ευγένιο  Ψαλιδάκη. Η πρόταση  του κυρού Ευγενίου γίνεται δεκτή να γίνει κληρικός. Φοίτησε δύο χρόνια, στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων, Χανίων.

Το 1957 χειροτονήθηκε  στο πρώτο βαθμό ιεροσύνης,  ως Διάκος  στο Δεμάτι και μετά τρις μήνες στο δεύτερο  βαθμό ιεροσύνης ,ως Ιερέας στα Καλύβια,  από τον  μακαριστό Επίσκοπο Γορτύνης και Αρκαδίας κυρό  Τιμόθεο.

Από το 1957 μέχρι 2001 ήταν εφημέριος της ενορίας Καλυβίων, όπου σημείο αναφοράς αποτελεί η ανέγερση νέου Ιερού Ναού. Με τις συνδρομές των ενοριτών, με εράνους από την ευρύτερη περιοχή,  κατάφεραν στην Ενορία  Καλυβίων Μονοφατσίου με καθοδήγηση του μακαριστού Ιερέα Νικολάου,  να κτιστεί σε λίγα χρόνια Τρίκλιτος Ιερός Ναός , του Αγίου Αποστόλου Τίτου , της Αναλήψεως του Σωτήρος και  του Αγίου Νικολάου. Τα Ιερά εγκαίνια τελέστηκαν την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1997 από τον μακαριστό  Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κυρό Κύριλλο.