Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον πατέρα Νικόλαο

Τιμήθηκε η μνήμη του επίτιμου Προέδρου των Ιερέων της Κρήτης

Κλήρος, αρχές, φορείς, πολίτες τίμησαν σε κλίμα συγκίνησης την μνήμη του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού θρόνου και ιδρυτή -Επιτίμου Προέδρου της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης π. Νικολάου Κοκολάκη, στο ετήσιο Αρχιερατικό μνημόσυνο που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Ανδρέα, Αρκαλοχωρίου.

Ο π. Νικόλαος, όπως έχουν γράψει συλλειτουργοί του, ήταν εμβληματική προσωπικότητα και διακρινόταν για το ήθος του, το ιερατικό πνεύμα, τις απόψεις του για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας και για το πλούσιο θρησκευτικό και κοινωνικό του έργο,  ενώ παράλληλα έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού όλων. 

πατέρας Νικόλαος

Το μνημόσυνο τελέστηκε ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κκ Ανδρέα, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του π. Νικολάου στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, ο π. Νικόλαος, ήταν πρωτοπόρος σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για το καλό του τόπου και της κοινωνίας και είχε πρότυπο του τον καθηγητή του στην Ιερατική σχολή, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κισσάμου και Σέλινου Ειρηναίο Γαλανάκη. Επίσης πρόσθεσε, ότι, ήταν εισηγητής και ομιλητής σε πολλά ιερατικά συνέδρια αλλά και διοργανωτής εκδηλώσεων μεγάλης απήχησης για την προστασία του πλανήτη-του περιβάλλοντος, για την Ειρήνη στον κόσμο, εκδηλώσεις πνευματικού, κοινωνικού, ιστορικού, Πολιτιστικού περιεχομένου. Επίσης ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του π. Νικολάου στην ίδρυση ιερατικών συνδέσμων εφημερίων στις ιερές Μητροπόλεις, της Ένωσης Κληρικών Κρήτης, αλλά και στην άξια τιμητική διάκριση του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το οφίτσιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού θρόνου.

πατέρας Νικόλαος

Στην τελετή μετά τον Μητροπολίτη κκ Ανδρέα μίλησε εκ μέρους της Ένωσης συνδέσμων Κληρικών Κρήτης ο Πρόεδρος της π. Ζαχαρίας Αδαμάκης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια “καρδιάς», όπως είπε για τον δάσκαλο τον αείμνηστο π. Νικόλαο Κοκολάκη Συγκεκριμένα ο π. Ζαχαρίας ανέφερε:

«Ο πατήρ Νικόλαος υπήρξε για μένα προσωπικά δάσκαλος στη ζωή, στην ιεροσύνη μα και στην άσκηση των καθηκόντων μου ως τωρινός πρόεδρος των κληρικών της Κρήτης.

Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί πιο πολλά ένα χρόνο τώρα, που ο πατήρ Νικόλαος, ο μακαριστός Παπα-Νικόλας δεν βρίσκεται ανάμεσα μας.

Όμως τούτη την ώρα μπορώ και νιώθω την ανάγκη να πω με το χέρι στην καρδιά πως ο Παπα-Νικόλας υπήρξε άριστος υπηρέτης του Χριστού και της Εκκλησίας. Υπηρέτησε με ζήλο την ενορία του και πάντα έδιδε την καλή μαρτυρία.

πατέρας Νικόλαος

Ο μακαριστός Παπα-Νικόλας αγάπησε με πάθος την εκκλησία, την πίστη μας, την ορθοδοξία ολόκληρη και ήταν πρωτοπόρος σε δράσεις που εξυπηρετούσαν τον άνθρωπο. Αγαπούσε με πάθος την οικογένειά του, την πρεσβυτέρα του και τα παιδιά του, και δικαίως θρηνούν για το χαμό του.

Είχαμε επισκεφτεί το 2006 τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, τον κύριο Βαρθολομαίο στο φανάρι και δεν θα ξεχάσω με πόση μεγάλη προσοχή άκουγε ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον πατέρα Νικόλαο όταν τον προσφωνούσε στο γραφείο του. Και όταν τελείωσε το λόγο του ο πατήρ Νικόλαος δεν θα ξεχάσω με πόση αγάπη και στοργή τον αγκάλιασε και τον ασπάστηκε. Αυτός ήταν ο Παπανικόλας. Άξιος κληρικός, φιλακόλουθός, καλός σύζυγος, γλυκύτατος πατέρας και παππούς, κοινωνικότατος, σοβαρός, τίμιος, φιλόξενος, μαχητής, αγαπητός, φιλαλήθης, συνεργάτης…Ο Θεός να τον αναπαύει. “

Ο αείμνηστος π. Νικόλαος με καταγωγή από το Νιπηδητό παντρεύτηκε στο Ίνι την καθόλα άξια σύζυγο-πρεσβυτέρα Μαρία Μαθιουδάκη και απέκτησαν πέντε παιδιά, ενώ για μισό και πλέον αιώνα υπηρέτησε με ζήλο την Εκκλησία και την κοινωνία στο Ίνι και στο Μοναστηράκι.

Ο Σεβασμιώτατος, αλλά και οι παριστάμενοι στο Αρχιερατικό μνημόσυνο εκπρόσωποι Αρχων, φορέων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Π.Σ, Περιφερειακοί -σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Μινώα, Αντιδήμαρχοι, π. Δήμαρχοι, άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες εξέφρασαν την συμπάθεια και στήριξη τους στην πρεσβυτέρα και στα μέλη της οικογενείας του μακαριστού π. Νικολάου, ευχόμενοι αιωνία του η μνήμη.

Ο π. Νικόλαος έχει ταφεί στην αγαπημένη του ενορία Ινίου -Μοναστηρακίου, ενορία που υπηρέτησε από το 1956,αλλά το ετήσιο μνημόσυνο κρίθηκε αναγκαίο να τελεστεί στο Αρκαλοχώρι καθώς και οι δύο μεγάλοι ναοί του Αγ Γεωργίου και του Αγ. Χαραλάμπους στο Ίνι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς και έχουν πλήρως αποκλειστεί καθώς έχουν κριθεί από τους ειδικούς ως μη ασφαλείς.

Πηγή:cretalive.gr