Αγιασμός για την έναρξη αποκατάστασης του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αρκαλοχωρίου

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας, τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Καθεδρικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αρκαλοχωρίου, ο οποίος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Ελληνική Πολιτεία για την επιχορήγηση περί τα 800.0000 ευρ. προς την Ιερά Μητρόπολη, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία του έργου και εξέφρασε την ευχή να ολοκληρωθεί ο ναός σύντομα, ώστε ο ιστορικός Καθεδρικός Ναός του Αρκαλοχωρίου να αποδοθεί και πάλι στη λατρευτική ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την πόλη του Αρκαλοχωρίου, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου, η οποία οδήγησε στην έναρξη των εργασιών, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νικόλαος Συριγωνάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι η αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού αποτελεί έργο ιδιαίτερης σημασίας για την πνευματική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Νικόλαος Συριγωνάκης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηρακλείου κ. Χαρά Τριαματάκη, ο ανάδοχος του έργου κ. Απόστολος Ορφανός, ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Νικόλαος Πετρομιχελάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Νικόλαος Μπελενιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Καλογεράκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Όλγα Δραμουντάνη, κ. Ιωάννης Συμιανάκης και κ. Στέφανος Ψυλλάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου κ. Γεώργιος Μαλεδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου κ. Κώστας Καντάτσιος, ο Πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ Αρκαλοχωρίου κ. Εμμανουήλ Μαραγκάκης, η Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου κα. Μαρία Παπαδάκη. Επίσης παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. Επιφάνιος Ζαχαράκης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρ. Γεώργιος Χριστοδουλάκης, ο Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού, Πρωτοπρ. Ιωάννης Καπελλάκης μετά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου καθώς και Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.