Συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτη μας με τους νεότερους κληρικούς της Δ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Βιάννου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας συναντήθηκε την Πέμτη 19 Μαρτίου το απογευμά στο Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου,  με τους νεότερους σε ηλικία ιερείς της της Δ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Βιάννου, οι οποίοι δεν ευρίσκονται σε ηλικία υψηλού κινδύνου. Οι ιερείς εξέφρασαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την ευθύνη που έχουν απέναντι στον πιστό λαό του Θεού, αυτές τις δύσκολες μέρες όταν ολόκληρη η ανθρωπότητα ταλανίζετε με την φοβερή ασθένεια  του κορωνοϊού covid – 19.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους ιερείς για την μέχρι τώρα υπεύθυνη στάση τους και μεταξύ των άλλων είπε: «Ευχαριστούμε εκ καρδίας και υποκλινόμαστε στο ιατρικό, νοσηλευτικό και εθελοντικό προσωπικό για την θυσιαστική μάχη που δίδουν για να διασώσουν τις ζωές των συνανθρώπων μας. Προσευχόμαστε για τους ασθενείς και ευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση τους. Η θυσιαστική εργασία των ιατρών, των νοσηλευτών και των εθελοντών συνθέτουν μια ακοίμητη προσευχή της γης προς τον ουρανό. Η εργασιακή αυτή προσευχή συναντόνται με τις δικές μας προσευχές, ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες».

Τόνισε, στις Εκκλησίες να μην ευρίσκονται εκκλησιαζόμενοι όπως ορίζει το ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης στις 13 Μαρτίου. Και να τηρείτε η διάταξη της υπουργικής απόφασης που ορίζει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρα μεταξύ των. Να ακολουθούνται ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής των αρμοδίων αρχών και να υπάρχουν ειδικά απολυμαντικά στις εισόδους των ναών.

Συζητήθηκε επίσης η τέλεση των ιερών ακολουθιών και της θείας Λειτουργίας πάντα και αυστηρά στο πλαίσιο που ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση 2867/Υ1. στην οποία υπάρχει η παράγραφος 6, η οποία αναφέρει ότι «Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου».

Ο Σεβ. υπογράμμισε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την παράγραφο 6 και με μία εκκλησιαστική προσέγγιση να έχουμε την πλήρη κάλυψη στην τέλεση των λατρευτικών μας αναγκών, που δεν περιορίζονται μόνο στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Σε ερώτηση των κληρικών ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι η όποια  προσευχητική μας πρωτοβουλία πολύ δε περισσότερο,  οι νυχτερινές λειτουργίες βρίσκονται στην παράδοση της Εκκλησίας μας και ευαρεστούν τον Τριαδικό Θεό, όμως να σεβαστούμε την κοινή υπουργική απόφαση ώστε να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι από συνωστισμό». Οι ιερείς έθεσαν επίσης το θέμα των μεταμεσονύχτιων Λειτουργιών με τον Ιερέα και τον ψάλτη χωρίς τη παρουσία πιστών και με κλειστές τις πόρτες των Εκκλησιών.

Στην ως άνω συνάντηση ήταν φανερή η λειτουργική, λατρευτική και προσευχητική αγωνία των νέων μας κληρικών. Ο Σεβ. κ. Ανδρέας ζήτησε από τους κληρικούς να εφαρμόσουν επακριβώς ότι η κοινή υπουργική απόφαση  2867/Υ1 ορίζει και υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεώς μας, αλλά παράλληλα να μην σταματήσουν οι προσευχητικές ικεσίες στους ναούς χωρίς την παρουσία του λαού του Θεού. Όμως και στα σπίτια μας τόνισε ότι μπορούμε να προσευχόμαστε. Κάθε οικία μπορεί να είναι και μια μικρή ή μεγάλη εκκλησία.